Fond za inovacionu delatnost pokrenuo novi program podrške istraživačima
17.09.2019 Beograd

Fond za inovacionu delatnost pokrenuo novi program podrške istraživačima

Fond za inovacionu delatnost pokrenuo novi program podrške istraživačima
Fond za inovacionu delatnost pokrenuo je danas novi program finansijske i mentorske podrške za istraživače – "Dokaz koncepta".

U saopštenju Fonda se navodi da je program namenjen istraživačima kojima je potrebna podrška da dokažu da će iz istraživanja nastati novi proizvod za kojim postoji potreba na tržištu.

Кroz program "Dokaz koncepta" istraživači iz naučnoistraživačkih organizacija mogu da dobiju mentorsku i finansijsku podršku u iznosu do 2,4 miliona dinara, kako bi utvrdili tehničke karakteristike i tržišnu primenu novog proizvoda, procesa ili tehnologije koji razvijaju u svom istraživanju.

Svi zainteresovani istraživači mogu podneti prijavu do 18. novembra, putem portala Fonda za inovacionu delatnost.

Mogu se prijaviti projekti iz svih oblasti nauke i tehnologije, uključujući i društveno-humanističke i umetnost, od strane naučnoistraživačih organizacija i svih akreditovanih za ovu delatnost, uključujući i privatne.

Ukupan budžet za podršku iznosu 60 miliona dinara.

Fond za inovacionu delatnost raspisao je danas i javni poziv za dodelu inovacionih vaučera.

Inovacioni vaučeri namenjeni su malim i srednjim preduzećima da koriste usluge naučnoistraživačkih organizacija kako bi rešili tehnički ili tehnološki problem na koji nailaze u svom poslovanju.

Preduzeće može iskoristiti maksimalno 800.000 dinara po inovacionom vaučeru, kojim se pokriva do 80 odsto ukupnih troškova usluge.

Javni poziv je otvoren do utroška opredeljenih sredstava, budući da se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava, koja za ovaj javni poziv iznose 60 miliona dinara.

Podseća se da je od 2017. do danas Fond odobrio 330 inovacionih vaučera za 296 preduzeća, u ukupnom iznosu od 210 miliona dinara.

Sredstva za realizaciju ova dva javna poziva u iznosu od 120 miliona dinara obezbeđena su iz budžeta Vlade Srbije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side