Finska angažovala pse za otkrivanje koronavirusa na aerodromu
23.09.2020 Beograd

Finska angažovala pse za otkrivanje koronavirusa na aerodromu

Finska angažovala pse za otkrivanje koronavirusa na aerodromu Foto: AP/Antti Aimo-Koivisto
Finska je danas u na aerodromu u Helsinkiju pokrenula pilot program koji uključuje pse koji mogu da nanjuše koronavirus, što bi, ukoliko se pokaže efikasno, bilo finansijski isplativije od drugih načina testiranja.

Četiri psa različitih rasa koje je dresiralo finsko Udruženje za otkrivanje mirisa angažovani su u sklopu projekta koji je finansirala vlada, preneo je Radio Slobodne Evrope (RSE).

"To je vrlo obećavajuća metoda. Psi jako dobro njuše", rekla je Ana Hielm-Bjorkman, profesorka medicine kopitara i malih životinja na Univerzitetu u Helsinkiju.

"Ako uspe, biće to dobra metoda za proveru (koronavirusa) na bilo kom drugom mestu", rekla je, navodeći bolnice, luke, domove za starije osobe, sportske dvorane.

Dok istraživači u nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Francusku, Nemačku i Sjedinjene Države, takođe proučavaju pse kao detektore koronavirusa, finsko ispitivanje je među najvećima do sada.

Hielm-Bjorkman rekla je za Asošijeted pres da je Finska druga zemlja posle Ujedinjenih Arapskih Emirata, i prva u Europi, koja je dresirala pse da njuše korona virus.

Sličan program započeo je tokom leta na međunarodnom aerodromu u Dubaiju.

Putnici koji pristanu na besplatno testiranje u okviru dobrovoljnog programa u Helsinkiju nemaju direktan fizički kontakt s psom, već maramicom treba da protrljaju kožu koja se posle stavi u teglu i da psu koji čeka u posebnoj kabini.

Psi koji učestvuju u projektu prethodno su prošli obuku za otkrivanje raka, dijabetesa ili drugih bolesti.

Psu treba samo deset sekundi da nanjuši uzorke virusa pre nego što da rezultat testa grebanjem šape, polaganjem, lajanjem ili na drugi način, dajući do znanja svoj zaključak.

Prema Hielm-Bjorkmanu, postupak bi trebalo da bude gotov u roku od jednog minuta.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side