30.10.2018 Beograd

Festival umetničke muzike BUNT br.6

Festival umetničke muzike BUNT br.6
Beogradska Umetnička Nova Teritorija – BUNT, festival kamerne muzike, po običaju, osim koncerata kojih ove godine ima osam, sadrži i druge programe bliske muzici, a preko srodnih kluturnih sadržaja: međunarodni okrugli sto sa temom uloge umetnosti u današnjem društvu; tribinu posvećenu novom delu naše savremene kompozitorke Branke Popović; promociju zbornika „O ukusima se raspravlja – Pavle Stefanović“; a program namenjen deci sa posebnim potrebama ove godine nose Bilja Krstić i „Bistrik“.

 Koncerti su, osim klasičnog repertoara i usmerenosti na umetnost izvođaštva mladih solista i zvuk violončela, ove godine proširili tematsko polje na etničku muziku sveta pa će tako, osim Bilje Krstić i „Bistrika“ sa narodnim pesmama balkanskog regiona, publika moći da čuje i vidi mini-spektakl „I EXIST – to Rajastan“ čuvenog nemačko-turskog gitariste i pevača Marka Sinana kome će se, na sceni „Raša Plaović“, pridružiti i čuvena violinistkinja i pevačica Iva Bitova, kao i pevačica Radžu Bopa, a sa romskom muzikom njihove postojbine, indijske države Radžastan. Pratiće ih konsort sastavljen od članova dva orkestra: Drezdenskih filharmoničara i „Orkestra bez granica“. Ovom tematskom segmentu festivala pripada i koncert popularne turske umetnice na narodnom žičanom instrumentu kemenče, Nermin Kajugsuz.


Stevan Jovanović

 

Klasični koncerti su ove godine podeljeni između najmlađih i najiskusnijih domaćih umetnika. Prva dva koncerta festivala rezervisana su za violinistkinju Unu Stanić, kontrabasistu Stevana Jovanovića, violončelistu Vuka Ovaskainena i violinistkinju Milicu Zulus, mlade umetnike več ovenčane mnogim međunarodnim nagradama. Završetak festivala, zato, pripada iskusnim domaćim umetnicima. Sandra Belić i Nemanja Stanković obojiće zvukom violončela još jedan koncert sa delima Boamortijea, Šnitkea i Kodaja, dok će flautista Ljubiša Jovanović zatvoriti festival jednim od svojih podviga: izvešče celovečernji koncert posvećen delima savremenih srpskih autora za flautu-solo. Polovina ovog programa biće svetske premijere ostvarenja koje su domaći kompozitori napisali baš kao porudžbinu za BUNT br 6, čime se broj premijera koje je Jovanović tokom godina odsvirao popeo na preko stotinu!

Betina Šmit

 

BUNT se  po šesti put otvara u četvrtak, 1.novembra, koncertom u Kolarčevoj zadužbini. Nastupiće popularni mladi solisti iz Srbije koji se školuju, usavršavaju i rade u Beču, violinistkinja Una Stanić (1997) i kontrabasista Stevan Jovanović (1994), uz kamerni orkestar „Muzikon“ kojim će dirigovati gošća iz Austrije, Betina Šmit. Na programu su dela Kusevickog i Šuberta. Una Stanić, dobitnica preko 30 domaćih i međunarodnih nagrada, je već postala omiljeno mlado lice naše koncertne scene i nastupala sa SORTS, a održala je već preko 200 koncerata širom sveta. Stevan Jovanović završava master studije kontrabasa na Univerzitetu za muziku i dramu u Beču i član je nekoliko srpskih i austrijskih kamernih formacija i orkestara, kao i svetskih omladinskih orkestara. Dvoje solista pratiće orkestar „Muzikon“, osnovan prošle godine da ostvari kreativnu vezu između mladih slušalaca i klasičnog i savremenog koncertnog repertoara. Njegovi članovi su najbolji profesionalci Srbije, a koncertmajstori, po pozivu, dolaze iz raznih etabliranih evropskih orkestara i ansambala. Ovoga puta „Muzikon“ će voditi Vesna Stanković, prva violina Bečkog kamernog orkestra.


Una Stanić

 

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Ivan Brkljačić: Saksofon je definitivno najmoćniji instrument Intervju Ivan Brkljačić: Saksofon je definitivno najmoćniji instrument

  Beogradska filharmonijauvek s velikom pažnjom bira domaće autorske muzičke snage da budu deo koncertnog menija u okviru njenih zvaničnih sezona. Tako će to, na samom početku ove, biti novo delo kompozitora Ivana Brkljačića, eksplozivnog naziva Ljubav! – Koncert za saksofon i orkestar

 • Pikasova slika pronađena pod drvetom podvala za privlačenje pažnje Pikasova slika pronađena pod drvetom podvala za privlačenje pažnje

  Rumunska književnica Mira Feticu koja je verovala da je našla sliku Pabla Pikasa, ukradenu iz muzeja u Holandiji pre šest godina, izgleda da je žrtva prevare.

 • Srcu treba 15 godina da se oporavi nakon prestanka pušenja Srcu treba 15 godina da se oporavi nakon prestanka pušenja

  Pušači će morati da pričekaju 15 godina nakon što se reše te navike da im se smanji rizik od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

 • Domaći preparat koji leči upaljeno grlo Domaći preparat koji leči upaljeno grlo

  Ako vas muče bolni krajnici, teško gutate i imate bolove u grlu - možete rešiti taj problem prirodnim lekom od kima. I što je najbolje, ovaj lek deluje veoma brzo, pa se bolova usled lakših upala možete rešiti za samo četiri sata.

 • Masaža za ispucale usne Masaža za ispucale usne

  Boravak na hladnom i vetrovitom vremenu često dovodi do pojave ispucalih usana.

 • Masažom stopala do manje bolnih ramena Masažom stopala do manje bolnih ramena

  Kada nas zaboli kičma, obično spas tražimo u masaži leđa, ali stručnjaci podsećaju da se na stopalima nalazi više od 70.000 nervnih završetaka. A, pritiskom na tačno određene tačke možemo da ublažimo bol na drugim mestima.

 • Ledomati: Bakterije i plesan na kockicama leda Ledomati: Bakterije i plesan na kockicama leda

  Kada posegnete za ledom koji treba da rashladi vaše piće, ili za koktelom u kome je on obavezan sastavni deo, dobro razmislite o tome koliko je rashlađujuća kockica čista!

 • Kvalitetna "dokolica" ulepšava život Kvalitetna "dokolica" ulepšava život

  Kvalitetno provedeno slobodno vreme utiče na celokupni kvalitet života - pokazala je studija iz Velike Britanije. Naučnici su sproveli istraživanje na 2.000 ispitanika.

 • Žene ne uče na greškama Žene ne uče na greškama

  Kada je ljubav u pitanju, izgleda da pripadnice lepšeg pola prečesto ponavljaju iste greške, jer istraživanja pokazuju da samo mali procenat žena na njima uči.

 • Ovi vitamini neophodni su za zdravlje vaše kože Ovi vitamini neophodni su za zdravlje vaše kože

  Kada je u pitanju zdrava i negovana koža, većina nas se fokusira na hidrataciju njenog površinskog sloja, međutim, tajna zdrave kože krije se duboko ispod njene površine. Kozmetika kojom negujemo kožu, veoma je važna, ali su vitamini kojima je hranimo, putem ishrane ili suplemenata, daleko važniji.

 • Arheolozi: Izuzetna otkrića drevnih starina na području Kuršumlije Arheolozi: Izuzetna otkrića drevnih starina na području Kuršumlije

  Tim arheologa iz Prokuplja i Beograda otkrio je značajne arheološke lokalitete na teritoriji opštine Kuršumlija - 11 izgubljenih gradova, jednu antičku palatu, stub sa misterioznim oznakama i mnoge druge materijalne dokaze o prošlosti tog kraja.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side