22.08.2018 Vašington

Fejsbuk: Zaustavljene manipulacije sa naloga otvorenih u Iranu i Rusiji

Fejsbuk: Zaustavljene manipulacije sa naloga otvorenih u Iranu i Rusiji Foto: Beta / AP
Društvena mreža Fejsbuk objavila je da je zaustavila manipulacije sa naloga otvorenih u Iranu i Rusiji, usmerenih ka Latinskoj Americi, SAD, Velikoj Britaniji i Bliskom istoku.

"Neke od ovih aktivnosti započete su u Iranu, neke u Rusiji. U pitanju su odvojene akcije i nismo ustanovili da su povezane", naveo je juče Fejsbuk na svom blogu.

Kompanija je oštro kritikovana da nije dovoljno učinila protiv ovakvih zloupotreba tokom kampanje za predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Fejsbuk je zatvorio 652 stranice, društvene grupe i falsifikovane naloge pokrenute u Iranu. Njihova meta su profili na Fejsbuku ili drugim mrežama otvoreni na Bliskom istoku, Latinskoj Americi, SAD i Velikoj Britaniji.

Pored zatvaranja stranica vezanih za Iran, Fejsbuk je saopštio da nastavlja da zatvara stranice koje mogu biti "vezane za izvore, ranije identifikovane od strane američke vlade, kojima upravlja ruska vojna obaveštajna služba".

Sadržaj ovih stranica uglavnom se odnosio na Ukrajinu i Siriju.

Američke vlasti su ranije upozorile da su, kako se bliže izbori za Kongres SAD u novembru, aktivnosti vezane za rusko uplitanje ponovno počele.

"To je izazov jer odgovorni za te aktivnosti raspolažu velikim sredstvima", navodi Fejsbuk, koji je saopštio i da u potpunosti sarađuje sa američkom policijom.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side