EU daje 3,2 milijarde evra za razvoj proizvodnje baterija za vozila
10.12.2019 Brisel

EU daje 3,2 milijarde evra za razvoj proizvodnje baterija za vozila

EU daje 3,2 milijarde evra za razvoj proizvodnje baterija za vozila Foto: Beta/AP/Sergei Grits
Ogromnu pomoć od 3,2 milijarde evra radi razvoja evropske industrije električnih vozila, Brisel je danas odobrio za uspostavljanje saradnje u proizvodnji baterija.

 


Biće primenjen modele multinacionalnog učešća u firmi za proizviodnju aviona "Erbas", čime bi u borbi za čistiji transport EU trebalo da postane konkurencija proizvođačima baterija iz Azije.

Evropska komisija je danas odobrila isplatu novca konzorcijumu od 17 kompanija u sedam država članica, uključujući Nemačku i Francusku.

Ta pomoć mora da privuče "dodatnih pet milijardi evra privatnih investicija", što će Evropljanima, nada se Brisel, omogućiti da se suoče s kineskim proizvođačima baterija koji su odmakli u tom sektoru.

Brisel je odobrio Nemačkoj da uloži 1,25 milijardi evra, Francuskoj 960 miliona, Italiji 570 miliona, Poljskoj 240 miliona, Belgiji 80 miliona, Švedskoj 50 miliona i Finskoj 30 miliona evra.

Taj "važan projekat od zajedničkog evropskog interesa" (PIIEC) imaće 17 direktnih učesnika iz raznih sektora, među kojima proizvođač automobila BMW i hemijske industrije BASF i Solvai - iz Belgije, kao i mala i srednja preduzeća.

Te kompanije će "tesno sarađivati međusobno i s više od 70 spoljnih partnera" i s "javnim istraživačkim organizacijama iz cele Evrope", navodi se u saopštenju iz Brisela.

Danas "odobrena pomoć obezbediće da ovaj važan projekat napreduje bez konkurencije" među učesnicima, već uz njihovu saradnju, rekla je komesarka EU za konkurenciju Margret Vestager.

Cilj projekta koji traje do 2031. godine, je razviti litijum-jonske baterije "koje imaju duži vek", "brže se pune" i "bezbednije su i ekološki prihvatljivije" od baterija za vozila koje su sada na tržištu.

"Očekuje se da će potražnja za baterijama vrlo brzo rasti u narednim godinama", smatra Komisija.

Međutim, automobilski sektor odavno upozorava na zakašnjenje evropskih zemalja u sektoru razvoja i proizvodnje baterija, posebno u odnosu na Kinu.

Po Komisiji, "znatni tehnološki i finansijski rizici" koji prate ovaj novi veliki projekat, opravdavaju odobravanje javne pomoći.

Ali, "znatan deo dodatnog profita koji će učesnici ostvariti, biće podeljen poreskim obveznicima kroz mehanizam povraćaja", kaže ona.

To znači da ako projekti "ostvare dodatni neto prihod iznad projekcija, kompanije će odgovarajućim zemljama članicama vratiti deo novca prikupljenog od poreskih obveznika".

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer je u izjavi pozdravio ovaj "veliki uspeh".

"Čitav lanac proizvodnje lanca baterija može se rasporediti na evropskom tlu i na taj način održati snažnu industrijsku proizvodnju u Evropi", poručio je francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer.

Ovaj projekat "doprineće postizanju cilja Evropske unije da do 2050. godine postane prvi ugljenično neutralan kontinent", dodao je on.

Brisel takođe naglašava da projekat ima za cilj "poboljšanje ekološke održivosti" proizvodnje, smanjenjem njenog "ugljeničnog otiska" i količine otpada, kao i razvijanjem postupka demontaže baterija i njihovog recikliranja.

Borba protiv globalnog zagrijavanja jedan je od prioriteta Komisije koja u sredu treba da predstavi svoje prve korake na tom polju.

"Litijum-jonske ćelije" su neophodne za punjive baterije za električna vozila, ali malo je proizvođača vozila koji se i sami bave proizvodnjom baterija jer ona zahteva velika ulaganja za i dalje malu količinu finalnih proizvoda - baterija. Mnogi proizvođači vozila zato ostaju pri tome da biraju među nekoliko specijalizovanih dobavljača baterija s kojima sarađuju, posebno jer se tehnologija brzo razvija.

Sada samo jedan odsto svetske proizvodnje "litijum-jonskih ćelija" potiče iz Evropske unije, dok bi vrednost svetskog tržišta baterija za automobile mogla 2027. godine dostići 45 milijardi evra, od čega 20 do 30 odsto u Evropi, smatra konsultantska agencija BCG.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole

  Novinaru Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Igoru Išpanoviću večeras je u Novosadskoj novinarskoj školi uručena nagrada za najbolju medijsku priču na temu ekstremizma, radikalizacije ili terorizma.

 • Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana

  Fizička ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Stokholmu 10. decembra je otkazana, prvi put da se to desi od 1944. godine, zbog pandemije Kovida-19, objavila je danas Nobelova fondacija.

 • Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna

  Međunarodni beogradski sajam knjiga koji je trebalo da bude održan od 25. oktobra do 1. novembra 2020, odložen je za sredinu decembra ove godine, ukoliko epidemiološke prilike budu dozvolile, saopšteno je danas iz Beogradskog sajma.

 • U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija

  Holivudski sindikati postigli su sporazum o pandemijskim protokolima sa glavnim studijima koji će omogućiti ponovo pokretanje proizvodnje filmova i televizije posle šest meseci zastoja i sve veće nezaposlenosti.

 • Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su sva tri para orla krstaša na severu Banata ove godine uspešno izvela potomstvo, te je njihova populacija sada bogatija za tri mlada orla.

 • U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl

  Britansko-francuski glumac Majkl Lonsdejl (Michael Lonsdale) koji je u francuskoj bio poznat kao Mišel Londal i ostvario karijeru dugu 60 godina u filmu i pozorištu, preminuo je danas u svom domu u Parizu u 90. godini, saopštio je njegov agent.

 • Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju

  Danas skoro svako koristi brojač koraka, pedometar ili ga ima u svom telefonu. Uveče pred spavanje, kad želimo da proverimo koliko smo koraka tog dana napravili, možemo se zapravo iznenaditi koliko smo kilometara prešli. Iznenaditi i biti ponosni na sebe. To nas takođe može motivisati da sutradan pređemo malo više, prekosutra još više i tako iz dana u dan možemo povećavati broj koraka. Jednog dana ćemo se probuditi u telu koje je u top formi, telu koje su izvajali oni mali koraci na početku.

 • Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg

  Sutkinja američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg, koja je preminula u 87. godini, ostavila je impresivno pravno nasleđe borbom protiv rodne diskriminacije, ali i prazninu u instituciji u osetljivom trenutku uoči predsedničkih izbora u novembru, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

 • Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi

  Dodela nagrada Emi, ekvivalenta Oskarima za televizijska ostvarenja, održana je sinoć u SAD potpuno virtuelno zbog epidemije korona virusa.

 • Avion na voodonik prioritet Erbasa Avion na voodonik prioritet Erbasa

  Razvoj aviona s pogonom na vodonik je "strateški prioritet" multinacionalne evropske kompanije "Erbas" koja je obelodanila tri koncepta od kojih će jedan postati avion i ući u saobraćaj 2035. godine.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side