Estonija formira bazu DNK podataka za preko 10 odsto stanovništva
21.05.2018 Talin

Estonija formira bazu DNK podataka za preko 10 odsto stanovništva

Estonija formira bazu DNK podataka za preko 10 odsto stanovništva Foto: pixabay
Estonija, zemlja koja predvodi u tehnološkim inovacijama, u toku je formiranja baze podataka sa genetskim podacima za više od 150.000 svojih građana, odnosno više od deset odsto stanovništva, da bi poboljšala prevenciju hroničnih bolesti.

Istražitelji Nacionalnog centra za genome nameravaju da registruju gene od 11,7 odsto od 1,3 miliona stanovnika Estonije.

Projekt je pokrenut ove godine s budžetom od pet miliona evra da obeleži stogodišnjicu zemlje. Projekt će takođe omogućiti uspostavljanje genetskih karti sa ličnim analizama genotipa za sto hiljada volontera.

"Što više imamo genetskih podataka to ćemo imati više preciznosti u istraživanjima i brže ćemo moći da otkrijemo genetske varijacije povezane s bolestima", rekla je portparolka genomskog centra Aneli Alik u imejlu upućenom danas Frans presu.

U ovu bazu podataka će biti uključeni genetski podaci od više od 52.000 Estonaca sakupljenih od otvaranja centra 2001.

Volonteri mogu da ostave svoje DNK uzorke u bolnicama ili privatnim laboratorijama Sinlab, koji je partner projekta. Laboratorija je takođe postavila šatore na mestima sportskih događaja da prikupi dobrovoljce za DNK uzorke.

Dobrovoljcima je rečeno da laboratorija nema prava da koristi njihove genetske podatke da proverava njihove porodične veze, jer to ugrožava privatnost drugih osoba.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side