Estetika božićne rasvete deli Atinu
07.12.2019 Atina

Estetika božićne rasvete deli Atinu

Estetika božićne rasvete deli Atinu
Svetleća dekoracija u Atini pred Božić izazvala je negovodovanje jednih kojima se ne dopadaju klasične, stare dekorativne svetiljke, i drugih kojima se ne sviđaju nove, umetničke, autorske svetleće instalacije, piše danas dnevnik "Katimerini".

Instalacija u obliku svetlećeg krova u centralnoj Ulici Vasilisis Sofias izazvala je polemiku, ali Fondacija Onazis koja plaća za postavljanje tih ukrasa, kaže kritičarima da sačekaju jer posao još nije završen.

Drugde, na obližnjem Trgu Kocja, Opština Atina je postavila klasične svetleće ukrase na drveće što se ne sviđa drugima.

Atmosfera je obično naelektrisana uvek posle uključenja rasvete na centralnom Trgu Sintagma, kada se razmenjuju pohvale i kritike estetike.

Ali ove godine, "tradicionalna rasprava o estetici" je poranila čim je delimično uključeno svečano osvetljenje obližnje Ulice Vasilisis Sofias gde je rasvetu postavila Fondacije Onazis koja se uključila u novi program Opštine Atina "Usvoji svoj grad".

"Atina je živi grad, ima mnogo zajednica, mnogo glasova, mnogo stvaralaca, mnogo novog i mnogo starog. Ne prihvatamo logiku homogenizacije. Grad nije jednouman.., instalacija 'Krov' (Fondacije Onazis) je umetnička, lepo je imati sve: i tradicionalno i savremeno, da se izraze svi" - rekao je za "Katimerini" novi predsednik Opštine Atina Kostas Bakojanis koji dočekuje prvu zimu na tom mestu.

"Krov" je delo stručnjaka za umetničku rasvetu Jorgosa Telosa, učesnika projekta rasvete Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014, kao i zgrada u Grčkoj i inostranstvu. Njegova nova, viseća božićna instalacija u centru Atine sastoji se od 612 svetlećih tela raznih veličina, te je majstori još postavljaju i sinhronizuju njen rad, rekao je Dimitris Teodoropulos, savetnik Fondacije Onazis za strategiju i kulturu.

Teodoropulos je objasnio da instalacija iznad ulice, koju kritičari već osuđuju iako će se postavljanje završiti iduće nedelje, ima kompjutersko upravljanje i izgledaće kao "kretanje promenljivih boja, oblika i veličina", najpre u bojama državne zastave Grčke - plavoj i beloj, a kako se bude približavao Božić, rasveta će biti šarenija.

Fondacija Onazis i autor rasvete svesno nisu izabrali tradicionalne ukrase - pahuljice, jelke, Deda-Mraza, sanke.., već "pokretni" šareni svetleći "krov" nad čitavom širinom ulice, rekao je Teodoropulos.

Instalaciju rasvete pratiće ulična izložba fotografija na temu "Životne radosti" savremenih grčkih fotografa Hristosa Sarisa, Tasosa Vretosa, Andreasa Simopulosa, Pinelopi Gerasimu.

Opština Atina je ove jeseni objavila otvoreni poziv za osvetljenje centra grada i centara kvartova, na koji su se odazvale desetine organizacija, institucija i kompanija.

Među njima su "Koka-kola", Elektroprivreda, telekomunikaciona kompanija OTE, avio-klompanija "Edžian erlajns", Pekarsko preduzeće Atike i mnoga druga.

Predsednik Opštine Bakojanis je rekao da će se ti "usvojitelji" ulica i trgova samostalno starati o prazničnoj rasveti koju biraju i finansiraju, što je i smisao ideje Opštine.

Cilj predsednika Opštine je postignut: 19 sponzora osvetliće o svom trošku centar Atine sasvim novom rasvetom, a stare, opštinske lampice koje su do prošle godine ukrašavale glavne ulice, biće postavljene u četvrtima i bulevarima po periferiji.

Samo opštinski program predviđa da se uz centralne 22 ulice i trga, po prvi put osvetle još 43 ulice u Atini, a tome treba pridodati ukrase i osvetljenje koje će kilometrima po drugim naseljima postaviti viša, sreska vlast Atike - poloustrva na kojem je Atina, piše "Katimerini".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja