Ekološka akcija u selu Gostuša na Staroj planini pred praznike
23.04.2019 Pirot

Ekološka akcija u selu Gostuša na Staroj planini pred praznike

Ekološka akcija u selu Gostuša na Staroj planini pred praznike Foto: Pixabay
Savet Mesne zajednice sela Gostuša na Staroj planini pokrenuo je akciju u kojoj će svakog aprila i maja u ekološkoj akciji biti prikupljana plastika u selu i pored reke.

Ovo staroplaninsko selo nalazi se na teritoriji Pirota.

Predsednik Saveta Mesne zajednice sela Dragan Vidanović rekao je agenciji Beta da su meštani prihvatili ovu akciju i već su prikupili pedesetak džakova plastičnih flaša.

"Od javnog preduzeća ''Komunalac'' iz Pirota dobili smo 500 plastičnih džakova i kad prikupimo sav otpad ''Komunalac''će ga odvesti iz sela”, rekao je Vidanović.

On dodaje da su se odlučili na ovu akciju uređenja sela jer se za, uskršnje i prvomajske praznike, očekuje dolazak velikog broja turista i rođaka meštana koji žive u selu. “U Gostuši je pet kuća kategorisanih za seoski turizam i želimo da lepo uredimo našu sredinu da nam se turisti koji dođu za praznike,opet vrate”,rekao je Vidanovic.

Gostušu, udaljenu od Pirota tridesetak kilometara, zbog kamenih krovova i autentične arhitekture kuća od kamena, drveta i zemlje, zovu "kamenim selom". Studija zaštite sela Gostuša kraj Pirota, koju su radile arhitekte-konzervatori Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš predvođene Elenom Vasić Petrović, je 2016. dobila nagradu Evropske komisije i panevropske mreže organizacija civilnog društva u oblasti nasleđa ‘’Evropa Nostra’’.

“U selu trenutno živi oko 60 ljudi ali ih leti bude i do 200, dolaze i turisti. Svako od domaćinstava ima od pet do 45 hektara imovine. Očekujem pomoć lokalne samouprave da se putevi do imanja poprave. Ima dvadesetak kandidata koji bi se vratili u selo i na svojim imanjima čuvali koze, ovce ili krave. Sedamdesetih godina prošlog veka ovde je bilo 15.000 ovaca, 1200 grla krupne stoke, 450 grla konja”, objašnjava Vidanović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side