Ečka - Obeležena slava najstarije crkve brvnare u Vojvodini
22.05.2020 Zrenjanin

Ečka - Obeležena slava najstarije crkve brvnare u Vojvodini

Ečka - Obeležena slava najstarije crkve brvnare u Vojvodini Foto: prtscr youtube
Hram Svetog Nikolaja u Ečki, kraj Zrenjanina, izgrađen 1711. godine, najstarija je crkva brvnara u Vojvodini, a danas je u njoj, u prisustvi meštana tog sela, obeležena hramovna slava.

Starešina hrama, jerej Goran Boloban rekao je da su hram sagradili pravoslavni Srbi koji su se pod vođstvom Arsenija Čarnojevića naselili u to vreme, a sazidan je po uzoru na crkve brvnare u centralnom delu Srbije, međutim, kako u tom selu nije bilo materijala od drveta pribegli su gradnji materijalom koji su imali - zemlja i šindra kojom je pokrivena.

Boloban navodi da po tome crkva i jeste autentična i jedinstvena u ovom delu Vojvodine, a moguće i u celoj Srbiji.

U tom hramu, naveo je, obrede su obavljali i pravoslavni Rumuni sve dok nisu dobili pravoslavni rumunski hram 1885. godine, tako da su jedno vreme bogosluženja obavljana na srpskom i rumunskom jeziku.

Ukazao je da je značaj hrama u tome što je to molitveni prostor od 1711. godine, pa sve do danas, ali i to što u njemu postoji nekoliko znamenitosti kao što su dva postavljena ikonostasa.

Ikonostas je rad Teodora Popovića iz 1786. godine, a u crkvi se nalaze i ikone sa starog ikonostasa, rad zografa Šerbana Popovića iz 1744. godine, i te ikone su najstariji datirani rad zografa Popovića.

Crkva i ikonostas su stavljeni pod zaštitu Zakona 1948. godine, a Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, izradio je još 2011. godine konzervatorsko restauratorski projekat obnove crkve, a od tada se očekuju finansijska sredstva koja će omogućiti neohodne restauratorske radove.

Jedan od najvećih problema je vlaga, ali i specifična drvena građa na zvoniku koja je dotrajala.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side