22.07.2017 Beograd

Druželjubivost kod psa rezultat je mutacije gena

Druželjubivost kod psa rezultat je mutacije gena Foto: Pixabay
Druželjubivost je u prirodi psa i zato su najčešći izbor za kućnog ljubimca, zaključak je jednog istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji, piše BBC.

Iako su se tokom 10.000 godina razvijali iz vuka, ovaj proces ih je zbog mutacije gena učinio nesigurnijim u odnosu na svog pretka.

Mutirani geni zaslužni su za prepoznatljivu druželjubivu crtu karaktera uključujući i konstantu težnju za ljudskim društvom i pažnjom.

"Rezultati genetskih varijacija kod psa i vukova pruža nam uvid u ličnost životinja i sugeriše da geni slični ovim, možda deluju istovetno i na druge vrste kao što su mačke", objašnjava dr Bridžit fon Hold sa Univerziteta Prinston.

Istraživanje je vršeno na domaćim psima i sivim vukovima koji su živeli u kavezima, prilikom kog su ispitane njihove veštine u rešavanju prepreka i stepen druželjubivosti.

Rezultati su pokazali da su vukovi podjednako dobri u rešavanju problema, kao i psi, u, na primer, pronalaženju komada kobasice u plastičnoj posudi.

Međutim, istraživanja pokazuju da su psi mnogo druželjubiviji jer su rado provodili više vremena sa ljudima iako su za njih bili stranci, dok su vukovi za ovakve aktivnosti bili potpuno nezainteresovani.

Slične genetske promene poseduju i ljudi, među kojima ima onih koji su komunikativniji od ostalih.

Doktorka E.Ošteter sa Nacionalnog zdravstvenog instituta, koja je sarađivala u ovom istraživanju, smatra da će ove informacije poslužiti i u istraživanju bolesti kod ljudi.

Proces pripitomljavanja vukova počeo je pre više od 20.000 godina kada su ljudi one mirnije sklanjali u kampove i hranili. Ovo je rezultiralo potpunim pripitomljavanjem vukova koji su evoluirali u pse kakve danas poznajemo.

Rezultati do kojih su naučnici došli pokazuju da su genetske promene koje poseduju psi i koje su im omogućile prisniji odnos sa ljudima razvale tokom dužeg vremenskog perioda.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Advances koji se bavi naukom.

autor: AP izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side