Društvo za zaštitu ptica: Vraćaju se orlovi krstaši
21.05.2020 | 10:55h ► 12:39h Beograd

Društvo za zaštitu ptica: Vraćaju se orlovi krstaši

Društvo za zaštitu ptica: Vraćaju se orlovi krstaši Foto: Beta/EU info centar/Mate Bence
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, uoči Svetskog dana biodiverziteta, 22. maja, objavilo je da je ovog proleća nacionalna populacija najugroženije ptice, orla krstaša, bogatija je za dva nova gnezdeća para, kojih u Srbiji sada ima ukupno tri.

Gubitak staništa, ubijanje i trovanje doveli su orlove krstaše, strogo zaštićenu vrstu, na prag izumiranja u Srbiji, a dva nova para su, pored još jednog koji obitava na severu Banata, rezultat zalaganja Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, navedeno je u današnjem saopštenju.

Podseća se da su ornitolozi društva u proleće 2017. započeli program čuvanja gnezda orlova krstaša.

Cilj je bio da se spreči uznemiravanje i ugrožavanje poslednjeg para krstaša u najosetljivijem periodu godine, kada podižu potomstvo.

Od marta do jula orlove su nadgledali i čuvali volonteri, čiji je boravak na terenu u prethodne tri godine doprineo uspešnom gnežđenju i izletanju pet mladunaca.

"Srećan sam i izuzetno ponosan što nakon dugih godina strepnje i neizvesnosti danas možemo da saopštimo javnosti da se orao krstaš vraća na nebo iznad Srbije. Ovo je značajno dostignuće za našu organizaciju i uopšteno zaštitu ptica i prirode u Srbiji", izjavio je izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

On je naveo da su ujedinjeni stručnjaci, brojni građani, državne institucije, privreda i mediji pokazali da imaju snage i volje da naprave promene.

"Uz podršku Evropske Komisije kroz projekat 'PannonEagle LIFE', koji u Srbiji sprovodimo sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode i saradnju sa organizacijama iz Mađarske, Slovačke, Češke i Austrije stekli smo neophodne veštine i znanja. Primenili smo iskustva uglavnom mađarskih kolega koji više od 40 godina uspešno rade na zaštiti krstaša", kazao je on.

Ornitolozi ipak smatraju da i dalje ima razloga za brigu, jer gubitak staništa i hrane i dalje prete orlovima.

Novi parovi u mnogim delovima Vojvodine ne mogu da pronađu stara stabla na kojima bi napravili svoja velika gnezda, dok pašnjaci na kojima žive tekunice, omiljeni plen krstaša, ubrzano nestaju usled preoravanja.

Stručnjake izuzetno zabrinjavaju učestali slučajevi trovanja divljih ptica i drugih životinja, a neki od njih ovog proleća dogodili su se u neposrednoj blizini staništa krstaša.

"Ove godine postavili smo nove metalne platforme za gnežđenje orlova, nastavili košenje zaraslih pašnjaka, započeli sadnju drveća i obezbeđivanje plena kao dodatne mere za oporavak populacije krstaša", rekla je koordinatorka projekta 'PannonEagle LIFE' u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Mirjana Rankov.

Ona je apelovala na građane da budu savesni i pesticide u poljoprivredi koriste odgovorno i prema uputstvima, a da slučajeve namernog trovanja životinja prijave policiji i tužilaštvu.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije planira da ove godine prvi put jednog mladunca orla krstaša obeleži satelitskim odašiljačem kako bi imali bolji uvid u ponašanje mladih krstaša po napuštanju gnezda.

Takav način praćena pruža informacije kuda se ptica kreće, gde lovi, a ukoliko se predugo zadržava na jednom mestu moguće je posetiti ga i proveriti da li je sa pticom sve u redu.

Projekat "Pannoneagle LIFE" se sprovodi uz finansijsku podršku LIFE programa Evropske Unije i traje do 2022. godine.

Cilj projekta, oko koga se okupilo 13 partnera iz Mađarske, Austrije, Slovačke, Česške i Srbije, jeste da se poveća populacija orla krstaša u Panonskoj niziji uz značajno smanjenje stradanja prouzrokovanog od strane ljudi.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side