Dodelom nagrada i Malkovičevim performansom zatvoren 48. FEST
09.03.2020 Beograd

Dodelom nagrada i Malkovičevim performansom zatvoren 48. FEST

Dodelom nagrada i Malkovičevim performansom zatvoren 48. FEST Foto: Beta / Milan Obradović
Film "Nevidljivi život" reditelja Karima Anjuza proglašen je večeras za najbolje otvarenje glavnog takmičarskog programa 48. Beogradskog međunarodnog filmskog festivala FEST, a nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti uručena je holivudskom glumcu Džonu Malkoviču.

"Nikad nemam osećaj kao da sam zaslužio priznanja jer sam imao toliko sreće u životu. Imao sam priliku da radim sa zaista sjajnim ljudima, fenomenalnim kolegama, rediteljima, piscima, glumcima, glumicama, bila je ovo fenomenalna vožnja,” rekao je Malkovič primajući nagradu na zatvaranju festivala.

Nakon dodele nagrada, Malkovič je izveo muzičko-scenski performans "Muzički kritičar", koji je osmislio Aleksej Igudesman. Publika slušala muzičke kompozicije nekih od najvećih kompozitora svih vremena, ispraćenih Malkovičevim recitovanjem užasno oštrih i negativnih kritika koje su pratile ova dela kada su prvi put izvođena.

Žiri glavnog takmičarskog programa za najboljeg reditelja proglasila je Vaclava Marhoula za film "Obojena ptica", Rita Kalnejais nagrađena je za najbolji scenario za film "Mlečni zubi", dok je Goran Bogdan dobio nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi u filmu "Otac", a Trina Dirholm proglašena je za najbolju glumicu.

"Snagom svog izraza, u ulozi poniženog čoveka, sa minimalnim spoljnim sredstvima i snažnom unutrašnjom emotivnom ogoljenošću za lik oca koji želi da povrati svoju decu", ocenio je žiri.

Primajući nagradu, Bogdan ju je posvetio svom preminulom kolegi Nebojši Glogovcu.

Nagrada publike uz podršku Delegacije EU u Srbiji za najbolji evropski film u Glavnom takmičarskom programu pripala je filmu "Sumrak u bečkom haustoru", a Mladenu Đorđeviću je nagradu uručio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side