Dodeljene nagrade akcije "Čitalački maraton"
17.09.2019 Beograd

Dodeljene nagrade akcije "Čitalački maraton"

Dodeljene nagrade akcije "Čitalački maraton"
U utorak 17. septembra 2019. godine u 10 časova u Vukovoj zadužbini, održana je svečana konferencija povodom proglašenja pobednika trećeg kola akcije Čitalački maraton, na kojoj je autorki prvoplasiranog romana dodeljena glavna nagrada.

Čitalački maraton je društveno odgovorna akcija Izdavačke kuće Klett čiji je cilj da neguje srpsku književnost za decu i mlade i motiviše mlade od 11 do 14 godina da čitaju.

 

Realizacija trećeg kola akcije:

• Na treći konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce stiglo je 88 rukopisa. Konkurs je zatvoren 3. maja 2019.U utorak 17. septembra 2019. godine u 10 časova u Vukovoj zadužbini, održana je svečana konferencija povodom proglašenja pobednika trećeg kola akcije Čitalački maraton, na kojoj je autorki prvoplasiranog romana dodeljena glavna nagrada. Čitalački maraton je društveno odgovorna akcija Izdavačke kuće Klett čiji je cilj da neguje srpsku književnost za decu i mlade i motiviše mlade od 11 do 14 godina da čitaju.

 

Realizacija trećeg kola akcije:

• Na treći konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce stiglo je 88 rukopisa. Konkurs je zatvoren 3. maja 2019. godine.

• Stručni žiri, koji čine Petar Arbutina, Dragana Ćećez-Iljukić i Krsta Popovski, eminentni književni kritičari i profesori srpskog jezika i književnosti, u uži izbor odabrao je pet romana.

• Glavni žiri, sastavljen od 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti koji predaju u osnovnim školama širom Srbije, glasanjem je rangirao pet romana iz užeg izbora i proglasio pobednički roman.

• Nagrađeni romani koji čine drugo kolo edicije Čitalački maraton: prvoplasirani roman – Dragana Knežević, HOTEL „MILION ZVEZDA”, Aleksandar Maričić, JANIČAR; Ana Krstić, MOJE ZVEZDANO NEBO; Violeta Aleksić, GENERALNA PROBA; Snežana Gnjidić, ODBEGLA MAMA.

• U Vukovoj zadužbini, 17. septembra 2019. godine održana je svečana konferencija na kojoj je autorki prvoplasiranog romana dodeljena glavna nagrada u bruto iznosu od 500.000 dinara.

• U prvoj i drugoj godini realizacije akcije otvoreno je 520 Čitalačkih klubova u osnovnim školama širom Srbije, sa više od 9.500 članova, a ove godine se očekuje još veći broj nastavnika i učenika zainteresovanih za ovu akciju.

• Prvoplasirani roman je odštampan u tiražu od 10.000 primeraka i biće poslat kao poklon svim učenicima članovima klubova.

• Urednici i autori Izdavačke kuće Klett pripremiće i ove godine kreativnu metodičku aparaturu, kao podršku nastavnicima za održavanje pet radionica u toku školske godine. Polazeći od svog čitalačkog iskustva, učenici će imati mogućnost da aktivnim učešćem vežbaju da argumentovano brane svoj stav, unaprede govorničke veštine, izrade kritički odnos prema sebi i drugima i usvoje umeće komunikacije.

• Nakon održanih svih pet radionica, učenici članovi Čitalačkih klubova glasaće za prvi roman po svom izboru.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side