16.04.2017 London

Deca koja koriste uređaje osteljive na dodir manje spavaju

Deca koja koriste uređaje osteljive na dodir manje spavaju Foto: pixabay
Veoma mala deca koja se igraju pametnim telefonima i tabletima manje spavaju od svojih vršnjaka koji ne koriste te uređaje, tvrde istraživači.

U studiji objavljenoj u "Scientific Reports" navodi se da svaki sat koji se provede koristeći tehnologiju osetljivu na dodir povezano je sa 15 minuta manje sna dnevno. S druge strane, deca koja se igraju savremenim uređajima brže razvijaju finu motoriku.

U domaćinstvima širom sveta desila se eksplozija ekrana, a tu pojavu nisu pratila odgovarajuća istraživanja o uticaju nove tehnologije na razvoj u ranom detinjstvu.

Studija Univerziteta u Londonu ispitivala je 715 roditelja dece mlađe od tri godine. Roditlji su upitani koliko često se njihova deca igraju smartfonima ili tabletima, a od roditelja je zahtevano i da objasne obrasce spavanja svoje dece.

Ispostavilo se da 75 odsto dece mlađe od tri godine svakodnevno koristi uređaje osetljive na dodir. Čak polovina beba koje imaju između šest i 11 meseci igra se na ovaj način, a to čini i čak 92 odsto dece koja imaju između 25 i 36 meseci.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da deca koja se igraju pametnim telefonima i tabletima kraće spavaju tokom noći, a duže danju. Ukupno, imaju oko 15 minuta manje sna za svaki sat koji potroše koristeći pomenute uređaje.

Jedan od istraživača, doktor Tim Smit, rekao je za BBC rekao je da 15 minuta manje sna nije veliki gubitak kada spavate 10-12 sati dnevno, ali da je kod dece u ranom razvoju svaki minut sna važan.

Studija je otkrila i drugu stranu medalje, a to je da deca koja aktivno koriste uređaje osetljive na dodir ubrzavaju razvoj motoričkih veština. Zato se postavlja pitanje, da li deca mlađa od tri godine treba da se igraju na ovakav način.

Doktor Smit kaže da je to trik pitanje jer nauka zaostaje za tehnologijom i rano je davati bilo kakve kategorične izjave. On savetuje roditeljima da prate ista uputstva kao za korišćenje TV-a. To znači postavljanje granice koliko vremena se sam uređaj može koristiti, vodeći računa da je sadržaj prilagođen uzrastu i psihološkom razvoju deteta. A najvažnije je izbegavati pametne telefone pred spavanje.

autor: JU izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side