13.03.2018 Bela Palanka

Deca iz Avganistana, Iraka i Srbije zajedno igrala i pevala u Beloj Palanci

Deca iz Avganistana, Iraka i Srbije zajedno igrala i pevala u Beloj Palanci Foto: Beta / Saša Đorđević
Deca iz prihvatnog centra za migrante "Divljana" kraj Bele Palanke i njihovi vršnjaci iz tog mesta predstavili su danas u belopalanačkoj Ustanovi kulture "Remezijana" svoje nacionalne igre i pesme.

 

Nacionalni ples iz avganistana "Astan", igre iz Mačve i Knjaževca, pesme "Najbolja mama na svetu" i "Žuta kuća" deo je programa koji su deca predstavila.

Najmlađi učesnici programa, deca iz Iraka i Avganistana, pevala su dečje pesmice na srpskom, engleskom i persijskom.

Posetioci današnje manifestacije mogli su da pogledaju i izložbu ručnih radova i narodne nošnje koju su izradile žene iz prhvatnog centra "Divljana".

Kulturna manifestacija u Beloj Palanci, prema rečima predstavnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM), organizovana je pod nazivom "Tradicija Srbije, Iraka i Avganistana, kroz ples i kreativnost", a u okviru podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji.

Foto: Beta / Saša Đorđević

"Današnji događaj zapravo predstavlja mogućnost da se lokalno stanovništvo u Beloj Palanci i migrantska populacija bolje upoznaju i da jedni drugima približe svoju kulturu i tradiciju", izjavila je službenik za odnose sa javnošću IOM Radmila Borozan.

Prema njenim rečima, manifestacija je bila prilika da se ;podigne nivo razumevanja za probleme migranata i izbeglica.

Šerifa Jusufi iz Avganistana izjavila je da je današnja priredba omogućila njenim zemljacima da predstave svoju zemlju Srbiji, ali takođe da nešto nauče o srpskoj kulturi.

"Uz pomoć humanitarnih organizacija, našli smo materijale i napravili nošnju za našu decu da bismo ih usrećili. Zahvalni smo domaćinima iz Srbije što su nam omogućilli da se predstavimo na ovaj način", kazala je Jusufi i dodala da su sva deca i odrasli danas uživali u igri i plesu.

Foto: Beta / Saša Đorđević

Regionalni koordinator za jugoistočnu Srbiju Komesarijata za izbeglice i migracije Slobodan Savović podsetio je da u tri prihvatna centra u "Divljani" kraj Bele Palanke, Pirotu i Dimitrovgradu boravi trenutno 350 migranata.

"Među njima je puno dece. Samo u "Divljani" od 87 migranata, 43-oje su deca, a videli ste na priredbi da su deca svuda ista", izjavio je Savović.

On je rekao da se u poslednje vreme migranti duže zadržavaju u našoj zemlji, tako da u svim centrima Komesarijat ima akcije koje imaju za cilj uključivanje migranata u koliko-toliko normalan život.

U organizaciju današnje manifestacije bila je uključena i Ustanova kulture "Remezijana" iz Bele Palanke i fondacija SOS dečija sela Srbije.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side