23.04.2019 Beograd

Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava

Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava Foto: pixabay.com
Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava za koji su pojedini izdavači u Srbiji pripremili popuste, a bibloteke raznovrsne programe.


U Narodnoj biblioteci Srbije organizuje se okrugli sto na temu autorskih prava u Srbiji, dok je Biblioteka grada Beograda pripremila program "Popustom do učlanjenja, kvizom do nagrade" u okviru koga će svaki posetilac moći da postane član sa popustom od 50 odsto.

U Pozajmnom odeljenju biće otvorena izložba "Knjige o deci i za decu - stara i retka srpska izdanja za decu od 1889 -1944", čiji je autor Srđan Stojančev, a u izlozima biće i postavka "50 pišem, 202 pamtim" povodom 50 godina od osnivanja Radija 202.

Gradska biblioteka u Novom Sadu tradicionalno organizuje druženje sa poznatim ličnostima, u cilju popularisanja bibliotečke delatnosti, knjige i čitanja, a ovogodišnji gost je pisac i esejista Slobodan Vladušić.

Svetskim danom knjige i autorskih prava proglašen je 23. april na Generalnoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. kada ga je prihvatilo oko osamdeset nacija.

Ovogodišnja prestonica Dana knjige je Port Harkurt u Nigeriji gde će posebna pažnja biti usmerena na decu i mlade i njihovu kulturu čitanja.

Praznik potiče iz Katalonije gde je prvi put obeležen 7. oktobra 1926. godine, na dan rođenja Migela de Servantesa.

Srpsko književno društvo čestitalo je praznik svim književnicima poželevši im dobre knjige.

"Želimo im okruženje u kome će moći da ostvare svoja autorska prava i kako dolikuje naplate svoj književni rad. Želimo knjizi daleko naklonjenije medije kako bi književna ostvarenja bila prisutnija u javnosti i svesti publke kojoj su namenjena", navodi se u čestitki.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side