Dan traje nekoliko minuta duže od procena iz 1981. godine
20.01.2019 Beograd

Dan traje nekoliko minuta duže od procena iz 1981. godine

Dan traje nekoliko minuta duže od procena iz 1981. godine Foto: Pixabay
Novi podaci sa NASA-ine letelice Kasini rešili su jednu od najvećih misterija u kosmosu - dužinu trajanja jednog dana na Saturnu.

Prema najnovijim rezultatima, dan na ovoj planeti traje 10 sati, 33 minuta i 38 sekundi. Reč je o podatku koji je decenijama okupirao pažnju naučnika.

Problem je bio u tome što Saturn nema čvrstu površinu. Tačke na kori bi služile kao orijentir kada se planeta jednom okrene oko svoje ose, ali neobično magnetno polje remeti prikupljanje podataka o rotaciji.

Ipak, ispostavilo se da je odgovor bio sakriven u prstenovima.

Tokom kretanja oko Saturna instrumenti sonde Kasini su mogli da istraže prstenove do detalja, kako bi se prikupljeni podaci iskoristili za ispitivanje talasnih šablona unutar prstenova. Tako se došlo do zaključka da se prstenovi ponašaju poput seizmometara i beleže vibracije koje dolaze iz unutrašnjosti planete.

Određene tačke na prstenovima su osetljivije na vibracije, pa tako formiraju talase koje je moguće pratiti i posmatrati, što omogućava i praćenje rotacije Saturna.

Novoutvrđeno trajanje jednog dana od 10:33:38 je za nekoliko minuta duže od procena iz 1981. godine koje su bile bazirane na radio signalima koje je zabeležila letelica "Vojadžer".

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side