18.07.2018 Beograd

Da li ste u pijanstvu Meri Popins ili Hemingvej?

Da li ste u pijanstvu Meri Popins ili Hemingvej? Foto: Pixabay.com
Na osnovu toga kako se ponašaju u društvu, psiholozi su klasifikovali one koji preterano uživaju u alkoholnim pićima u četiri glavne grupe.

Istraživanje je obavljeno na Univerzitetu Misuri-Kolumbija, a tom prilikom korišćen je petofaktorski, danas najuticajniji teorijski model u oblasti psihologije ličnosti, koji uključuje neuroticizam, ekstraverziju, otvorenost, saradljivost i savesnost. Ispostavilo se da se tipovi alkoholičara nekako poklapaju sa popularnim likovima za koje su gotovo svi čuli. To su: Hemingvej, Meri Popins, Mister Hajd i Otkačeni profesor.

Hemingvej: Kao i sam Ernest Hemingvej, pripadnici ove grupe pijanaca (daleko najveće) pokazuju samo male promene u ličnosti kada su pod dejstvom alkohola. Njihova savesnost i intelekt gotovo su isti kada su trezni. Istraživači su zaključili da ovaj tip predstavlja pijance koji nastoje da se u njihovom karakteru ne primećuju drastične promene i da se što manje vide posledice vezane za alkohol.

Meri Popins: Poput voljene dadilje, ovu grupu konzumenata alkohola (čini samo 14 odsto onih koji su učestvovali u istraživanju) odlikuju smanjena savesnost i intelekt, ali povećanje ekstraverzije. Ukratko, ovo su simpatični pijanci koji zbog svoje loše navike ne upadaju u konflikte i nevolje.

Mister Hajd: Pripadnici ove grupe doživljavaju najveću i najnegativniju transformaciju kada su pod dejstvom alkohola. Nisu savesni, intelekt im nije jača strana, a i više su neprijateljski nastrojeni nego kada su trezni. Pripadnici ove grupe, zaključili su psiholozi, imaju "prekid filma" i često baš oni u alkoholisanom stanju budu i uhapšeni.

Otkačeni profesor: Ova grupa dobila je naziv po liku Edija Marfija u istoimenom filmu, u kome se stidljivi i smotani profa, kada popije čarobni napitak, pretvara u ekstrovertnog dasu koji puca od samopouzdanja. Članovi grupe pokazali su velike razlike između svojih osobina u treznom i pijanom stanju, kao i smanjenu savesnost. Ipak, i pod dejstvom alkohola donose zdrave odluke i ne upadaju u nevolje. Ovo je, zapravo, tvoj stidljivi prijatelj koji se, posle svega nekoliko pića, pretvara u svoj alter ego - kralja zabave.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side