Da li je vreme "poludelo"?
19.06.2018 Beograd

Da li je vreme "poludelo"?

Da li je vreme "poludelo"? Foto: Pixabay.com
Malo-malo pa osvane vest da su se u nekom delu zemaljske kugle desile katastrofalne poplave koje su odnele veliki broj ljudskih žrtava.

Prisutnost ovakvih vesti u medijima mogla bi da nas navede na pomisao da je vreme potpuno poludelo i da je gore nego ikada ranije. Ali nije. Uprkos globalnom zagrevanju, broj ekstremnih poplava u 20. veku je manji nego ranije, tvrde holandski naučnici.

Naučnici su proučili 1.564 poplave koje su se dogodile između 1870. i 2016. godine. Ispostavilo se da je broj smrtnih slučajeva u Evropi opao, kao i da su smanjeni finansijski gubici.

Krajem 19. veka dogodile su se tri velike poplave, a početkom 21. veka više od 20, ali većina poplava srednjeg intenziteta pre 1950. nije ni prijavljena. Kad su to uzeli u obzir, naučnici su shvatili da je broj ekstremnih poplava tokom 20. veka zapravo smanjen, uprkos globalnom zagrevanju, i da su posledice manje nego ranije.

Najsmrtonosnije poplave događale su se u ruralnim područjima gde su kuće mahom bile drvene. Ljudi su se preselili iz ruralnih u urbane delove, a smanjenju broja tragičnih slučajeva doprinela su i značajna poboljšanja u građenju kuća i odbrana od poplava.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side