22.09.2017 Beograd

Čuvena Britanska pozorišna trupa Forced Entertainment večeras najavljuje 51. Bitef

Čuvena Britanska pozorišna trupa Forced Entertainment večeras najavljuje 51. Bitef Foto: BITEF
Čuvena Britanska pozorišna trupa Forced Entertainment večeras će predstavom Quizoola! najaviti 51. Bitef u Bitef teatru sa početkom u 18 časova.

Quizoola! ima strukturu beskonačnog kviza u kome se smenjuju pitanja i odgovori na razne teme, u rasponu od ličnih i banalnih do javnih i filozofskih. Zasniva se na improvizaciji troje glumaca koji se smenjuju u parovima, kreirajući strukturu koja, u teoriji, može da traje do u nedogled. Predstava će biti izvedena u Prolog danu festivala u trajanju od 6 sati. 
 
Publika će na ulazu moći da svoje karte zameni za narukvice koje će im omogućiti da ulaze i izlaze sa predstave i svi zainteresovani koji nisu uspeli da kupe svoje ulaznice, moći će da kupe ulaznice po specijalnim cenama, tokom trajanja predstave, onda kada se oslobodi mesto u sali. Trupa predvođena umetnikom i piscem Timom Ečelsom istražuje i često izvrće konvencije žanra, narativa i samog pozorišta, crpeći inspiraciju ne samo u drami, već i u plesu, izvođačkim umetnostima, muzičkoj klturi i popularnim formama kao što su kabare i stendap komedija. Između ostalog, poznati su i  kao jedni od rodonačelnika vrste pozorišta poznatije kao ''durational theatre''.

U okviru glavnog programa 51.Bitefa, biće prikazano sedam predstava, koje dolaze iz Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Irana, Nemačke, Švajcarske i Srbije.  Slogan festivala, Epic Trip  odnosi se na to da većina predstava za polaznu osnovu uzima epsku građu, ali i upućuje na trip ili putovanje, avanturu zasnovanu na trajanju i odnosu prema vremenu. Sama ova činjenica upućuje na glavnu estetsku odrednicu ovogodišnjeg festivala, predstave dugog trajanja ili durational performances.
 

Danas, sa početkom u 16 časova u  Festivalskom centru (Andrićev venac 2) u okviru Bitef Biblioteke biće održana promocija knjige Kulturna diplomatija: umetnost, festivali i geopolitika urednice Milene Dragićević Šešić (u saradnji sa Ljiljanom Rogač Mijatović i Ninom Mihaljinac).


Knjiga je zajednički projekat Deska Kreativna Evropa Srbija i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Desk je prošlog oktobra, zajedno sa Bitefom, organizovao međunarodnu konferenciju: Bitef i kulturna diplomatija: pozorište i geopolitika. Konferencija je osvetlila značaj Bitefa kao festivala na razmeđi istoka i zapada, platforme za susret različitih kultura, ispitujući delovanje Mire Trailović i Jovana Ćirilova, koje je Beograd upisalo na svetsku pozorišnu i političku mapu.

izvor: Bitef
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side