Čudotvornih osam sati sna
28.09.2019 Beograd

Čudotvornih osam sati sna

Čudotvornih osam sati sna Ilustracija / Foto: Pixabay.com
Dug i kvalitetan san nije stvar luksuza, već potreba organizma, što je pokazalo i nedavno sprovedeno američko istraživanje.

Manjak sna može ozbiljno da ugrozi naše mentalno, fizičko i emotivno zdravlje, a studija je dokazala da čak 40 odsto Amerikanaca nedovoljno spava. Navodimo samo neke od pozitivnih uticaja koje svakodnevno osmočasovno spavanje ima na organizam.

U snu procesuiramo nove informacije koje smo čuli dan ranije, pa će nam i telo i um biti u boljem stanju ujutro, nakon osam sati sna. Ovo se odnosi kako na naučene mentalne, tako i na fizičke veštine. Naša fokusiranost i sposobnosti za rešavanje problema biće na najvišem nivou ukoliko smo dobro naspavani, a lakše ćemo i održati željenu telesnu težinu. Naime, tokom sna sakupljamo hormon leptin, koji poručuje našem telu da smo siti i da nam nije potrebno više hrane.

Kada smo neispavani dolazi do disbalansa ovog hormona, pa osećamo stalnu potrebu za jelom. Dugotrajnim snom poboljšava nam se zdravlje, jer spavanje utiče na smanjenje stresa, krvnog pritiska i holesterola. S druge strane, neispavanost može da dovede do različitih kardiovaskularnih oboljenja. Redovnim snom smanjuje se rizik od dobijanja dijabetesa, ali i prehlade - tokom spavanja organizam se oporavlja, a imuni sistem tad se najefikasnije bori sa bakterijama. I koža će nam izgledati bolje, jer se obnavlja tokom sna. Bićemo sigurniji vozači automobila, jer je studija pokazala da se neispavane osobe za volanom ponašaju poput onih pod dejstvom alkohola. Imaćemo bolju ravnotežu i koordinaciju pokreta, što će nas zaštititi od različitih fizičkih povreda.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side