08.01.2018 Pariz

Četiri petine Francuza veruje u neku teoriju zavere

Četiri petine Francuza veruje u neku teoriju zavere Foto: pixabay
U Francuskoj su teorije zavere "krupna društvena pojava" koja zaokuplja tu zemlju, čijih skoro osamdeset odsto stanovnika veruje u bar jednu od velikih teorija zavere.

To je otkrila studija Francuskog instituta za ispitivanje javnog mnjenja (IFOP), urađena za Fondaciju za istraživanje demokratije "Žan Žores" i za veb-sajt "Konspirasi voč" (Conspiracy Watch).

Tri godine posle terorističkog napada januara 2015. godine u Parizu i u jeku pune ofanzive vlade protiv "lažnih vesti", studija pokazuje da 79 odsto Francuza veruje najmanje u jednu teoriju zavere. Onih koji veruju u po bar četiri teorije zavere je 34 odsto, a 13 odsto ispitanika veruje u najmanje sedam takvih teorija.

Među mnogim teorijama zavere koje kruže u javnosti i pominju se u studiji, od najnovije do najstarije, 55 odsto Francuza veruje da je "Ministarstvo zdravlja u dosluhu s farmaceutskom industrijom da bi prikrilo istinu o štetnosti vakcina", a 54 odsto smatra da je "CIA bila umešana u ubistvo predsednika SAD Džona Kenedija u Dalasu" 1963. godine.

U vezi s terorizmom, 19 odsto Francuza smatra da u napadima na redakciju provokativnog nedeljnika "Šarli ebdo" i na jevrejsku prodavnicu "Iper Kaše" januara 2015. godine "ima nečeg mutnog" i da ih sigurno nisu "planirali i izveli samo islamski teroristi", što smatra 27 odsto mlađih od 35 godina i 30 odsto ispitanika između 18 i 24 godine.

Pored toga, 32 odsto Francuza smatra da je "virus AIDS-a stvoren u laboratoriji i testiran na stanovništvu Afrike pre širenja svetom", a 31 odsto se slaže sa izjavom da "džihadističkim terorističkim grupama, poput Al-Kaide ili Islamske države, zapravo upravljaju zapadne tajne službe".

Uz to, 16 odsto Francuza smatra da Amerikanci nikada nisu bili na Mesecu, a devet odsto veruje da je "moguće da je Zemlja ravna, a ne okrugla kako se govori još od škole".

"Ti rezultati potvrđuju da smo kolektivno suočeni s jednom, ne samo opipljivom, već i krupnom pojavom koja prožima celo društvo i u zabrinjavajućoj meri napaja kolektivne predstave", smatra Rudi Rajhštat, direktor veb-sajta "Konspirasi voč".

Istraživanje je obavljeno 19. i 20. decembra na reprezentativnom uzorku od 1.000 punoletnih stanovnika Francuske, sastavljenom po metodu kvota i zaokruženom drugim uzorkom od 252 osobe mlađe od 35 godina.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side