CD ćošak NM 78
26.10.2012 Beograd

CD ćošak NM 78

CD ćošak NM 78
Milan B. Popović, pesnik, kolumnista, publicista i kritičar predstavlja nedeljni presek stanja CD singlova i albuma na aktuelnoj muzičkoj sceni urbane ex-Yu teritorije.

 

 

MARIJA KRSMANOVIĆ MARI CD KOMPILACIJA POBUNA / SLUŠAJ NAJGLASNIJE / BUSHMAN TEHNOLOGY, 2012.

Ugledajući se na moj umetnički rad iz 2010. godine, i objavljenu metal/rock CD kompilaciju „Vreme brutalnih dobronamernika“ (učestvovali su sastavi „Alogia“, „Abonos“, „Instant karma“, „Art Diler“,“Atlantida“, „Heaven rain“,“Demether“, „Seraphim“, „Backbone“, Broken strings“ i mnogi drugi), sa stihovima iz moje istoimene knjige, pesnikinja Marija Krsmanović iz Kruševca, sa jednom objavljenom knjigom pesama iza sebe,  odvažila se na identičan umetnički korak.

Uspela je da organizuje punk, garažne i alternativne sastave, da komponuju njihovu autorsku muziku i aranžmane na njene stihove.

Nakon moje gorepomenute metal CD kompilacije „Vreme brutalnih dobronamernika“, muzički kompilacioni CD „Pobuna“ je drugi primer u istoriji srpske diskografije ali u isto vreme  i regionalno balkanske, da se savremena urbana poezija, u ovolikoj meri, broju i količini, potencira i prezentuje na jednom mestu, na jednom muzičkom, punkoidnom CD-u. Vodeći se najčešće jednostavnom ali efektnom formulom “strofa, refren-strofa, refren”, mnogobrojni bendovi su pokazali eksplozivnost, energiju i dinamičnost, veliko umeće, kreativnost i volju da podrže liriku i liričarku, stavljajući poeziju Marije Krsmanović u prvi plan.

Ta činjenica, na ovako koncipiranim umetničkim projektima unikatnog senzibiliteta, ubeđen sam, čini se kao najbitnija i najvažnija.

Na Marijinoj CD “Pobuni” gostuje veliki broj sastava od kojih su samo neki “Rapid force”, “Žuta minuta”, “Morbid cow” ft. Bjesomar, “Muzika poludelih” feat. Boris Kuga, “Bagra”, “Dok 7”, “Mister No”, “The Spunk”, Ana Jovanović Popadić.

Jedna zanimljivost za sam kraj: Marija Krsmanović nema kompijuter. Ona je celokupnu CD „Pobunu”organizovala posredstvom jednog mobilnog telefona i isključivo čet i SMS poruka. Zadala je apsolutni domaći zadatak svim ostalim umetnicima, ali na jedan šmekerski, čistokrvni pankerski način! CD “Pobuna” je svakako vredna  vaše pažnje!

autor: Milan B. Popović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side