CD ćošak NM 188
04.12.2014 Beograd

CD ćošak NM 188

CD ćošak NM 188
Milan B. Popović, pesnik, kolumnista, publicista i kritičar predstavlja nedeljni presek stanja CD singlova i albuma na aktuelnoj muzičkoj sceni urbane ex-Yu teritorije.

 

 

BLUE JARD HILL CD BLUE JARD HILL

SAMOSTALNO, 2013.

Alternativni hard rok sastava „Blue Jard Hill“ nastao je 2012. godine u Beogradu. U svom vezivnom tkivu sadrži devet pesama na engleskom jeziku, i jednu, zatvarajuću, na srpskom jeziku – „Nebo vedro je“. Ta numera (traje tri minute i trinaest sekundi) počinje naglašenim bas tonovima na koju se nadovezuje kompletna instrumentalna orkestracija u okviru gorepomenutog žanra, kojem i pripada. Vokal je unekoliko vrišteći, i deluje kao da se nadovezuju prateći vokali, ali ne - sve je to delo Ivice Stankovića. On je alfa i omega grupe „Blue Jard hill“. Kompletan materijal, sve tekstove, svu muziku i aranžmane napisao i komponovao je baš on, Ivica Stanković. Bio je i dovoljno skroman da sam projekat nije nazvao svojim ličnim imenom i prezimenom, već ovako, kako je u zaglavlju i naglašeno. On ume da bude interesantan u dokumentu eksplicitnog naziva „We Are shit“ - Jump on your feet /It’s air raid again / Trust me these bombs /Will bring peace and love /Go to war To kill your brother men / Vote for us again / It’s election day / We are shit / And you are god /And sometimes I wanna cry / Sometimes I wanna die / Give our land / It’s forein investment /
You will work more / We will pay you less / With our tortured minds / We don’t even think / Live, work, vote / Die, work, vote / We are shit /  And you are god / And sometimes I wanna cry / Sometimes I wanna die. Numera „New era“ je već drugačija i ispostavlja se da Ivica Stanković „spušta loptu na zemlju“, ali to traje samo na momenat, ne duže, i on se vraća svom univerzalnom čvrstom muzičkom ključu. Evo još jednog „problematičnog“ naslova songa – „Tribute To LSD“. Iskreno priznajem da sam, sasvim slučajno, došao do ovog materijala, koji nosi neku pozitivnu energiju, kakvu retko srećemo na samo u srpskom delu regionalne alternatrivne scene, nego u čitavom regionu, nekadašnjem ex-YU prostoru. Napomenuo bih da ovaj kompleksni i sveobuhvatni autorski projekat Ivice Stankovića, koncertno izvodi sledeća postava: Ivica Edge – gitara, Ogjnen – bas, Mike – vokal i Rale – za setom bubnjeva. Interesantan je vokal u petoj rednoj numeri, kao i brzi i efektni gitarski solo u – „Sad is the Hunter“ („The Groundhogs“ cover). Moć koju ove ekscesne pesme nose u sebi jeste ono što će vas terati na iznovna i ponovna preslušavanja. Možda ovaj materijal jeste sniman delimično u kućnim uslovima, a delimično u profesionalnim studijskim, bilo kako bilo, materijal je za svaku, i privatnu i javnu pohvalu. To upravo činim!

autor: Milan B Popović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole

  Novinaru Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Igoru Išpanoviću večeras je u Novosadskoj novinarskoj školi uručena nagrada za najbolju medijsku priču na temu ekstremizma, radikalizacije ili terorizma.

 • Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana

  Fizička ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Stokholmu 10. decembra je otkazana, prvi put da se to desi od 1944. godine, zbog pandemije Kovida-19, objavila je danas Nobelova fondacija.

 • Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna

  Međunarodni beogradski sajam knjiga koji je trebalo da bude održan od 25. oktobra do 1. novembra 2020, odložen je za sredinu decembra ove godine, ukoliko epidemiološke prilike budu dozvolile, saopšteno je danas iz Beogradskog sajma.

 • U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija

  Holivudski sindikati postigli su sporazum o pandemijskim protokolima sa glavnim studijima koji će omogućiti ponovo pokretanje proizvodnje filmova i televizije posle šest meseci zastoja i sve veće nezaposlenosti.

 • Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su sva tri para orla krstaša na severu Banata ove godine uspešno izvela potomstvo, te je njihova populacija sada bogatija za tri mlada orla.

 • U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl

  Britansko-francuski glumac Majkl Lonsdejl (Michael Lonsdale) koji je u francuskoj bio poznat kao Mišel Londal i ostvario karijeru dugu 60 godina u filmu i pozorištu, preminuo je danas u svom domu u Parizu u 90. godini, saopštio je njegov agent.

 • Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju

  Danas skoro svako koristi brojač koraka, pedometar ili ga ima u svom telefonu. Uveče pred spavanje, kad želimo da proverimo koliko smo koraka tog dana napravili, možemo se zapravo iznenaditi koliko smo kilometara prešli. Iznenaditi i biti ponosni na sebe. To nas takođe može motivisati da sutradan pređemo malo više, prekosutra još više i tako iz dana u dan možemo povećavati broj koraka. Jednog dana ćemo se probuditi u telu koje je u top formi, telu koje su izvajali oni mali koraci na početku.

 • Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg

  Sutkinja američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg, koja je preminula u 87. godini, ostavila je impresivno pravno nasleđe borbom protiv rodne diskriminacije, ali i prazninu u instituciji u osetljivom trenutku uoči predsedničkih izbora u novembru, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

 • Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi

  Dodela nagrada Emi, ekvivalenta Oskarima za televizijska ostvarenja, održana je sinoć u SAD potpuno virtuelno zbog epidemije korona virusa.

 • Avion na voodonik prioritet Erbasa Avion na voodonik prioritet Erbasa

  Razvoj aviona s pogonom na vodonik je "strateški prioritet" multinacionalne evropske kompanije "Erbas" koja je obelodanila tri koncepta od kojih će jedan postati avion i ući u saobraćaj 2035. godine.

Preporuke prijatelja