CD ćošak NM 175
04.09.2014 Beograd

CD ćošak NM 175

CD ćošak NM 175
Milan B. Popović, pesnik, kolumnista, publicista i kritičar predstavlja nedeljni presek stanja CD singlova i albuma na aktuelnoj muzičkoj sceni urbane ex-Yu teritorije.

 

 

GRIN CD SINGL DON'T  

SAMOSTALNO, 2014

„Grin“ je alternativni rock bend iz Kikinde, nastao u februaru 2014. godine posle niza „džem sešn“ improvizacija. Numera „Don't“  predstavlja prvi singl i oni, kako sami kazuju, nameravaju da naprave još bolje pesme od ove, već postojeće, snimljene i javnosti predstavljene.

Iako je grupa „Grin“, to se da osetiti prilikom slušanja singla, zaista inspirisana bendovima kao sto su proslavljeni „Pearl jam“, „Alice in chains“, „Muse“, „Placebo“, „Faith no more“, „Incubus“, „Nirvana“ i sličnim „granč“ i alternativnim bendovima, oni nisu bleda kopija.

Članovi benda su : Danijel Kiš (gitare,vokal) , Srđan Panić ( bas gitara) , i Nebojša Tepić ( bubanj). Interesantno je napomenuti da je Danijel Kiš tokom svoje karijere, koja traje, bio član rokenrol grupe „ Argus“, u kojoj je sarađivao sa multimedijalnim umetnikom, kompozitorom, gitaristom, tekstopiscem, pesnikom i slikarom, Brankom Radakovićem, koji se sada ozbiljno bavi filmskom režijom i snimanjem najčešće dokumentarnih, a u poslednje vreme i igranih filmova. Snimio ih je oko trideset, do sada.

Danijel Kiš i Branko Radaković su, tokom svoje muzičke saradnje, ostavili veliki broj muzičkih zapisa i albuma, koje je domaća štampana medijska periodika, uglavnom, veoma dobro prihvatila i pohvalno ocenila. Video spotovi za tadašnje pesme, koje je Branko Radaković snimao, su takođe, u to, tadašnje vreme, bili emitovani, ponajviše na „MTS-u“.

Danijel Kiš je glumio u Brankovim horor filmovima „Lice istine“ i „Skrivena projekcija“. Danijel Kiš se pojavljivao u izborima za najbolje pop rock pevače, poput serijala „Stars“, u kojem je osvojio priznanja kako gledalaca, tako i stručnog žirija. On je, inače, ne samo pevač, već i violinista i gitarista. Nešto od toga je pokazao i u grupi „Argus“, sa već pomenutim, Brankom Radakovićem.

Pesma „Don't“ grupe „Grin“, počinje mistično ali prijatno, sa gitarskim razlaganjem, na koje se nadovezuju bas i bubanj. Tačno je, oseća se taj duh kasnih osamdesetih i početak devedesetih godina, ali to shvatite samo i isključivo kao - kvalitet plus. Pesma se vremenom zahuktava kao lokomotiva, i salve emocija vas hvataju u vrtloge, kojih kod grupe „Grin“ ima na pretek.

Grupa „Grin“ peva na engleskom jeziku, a pravo otkriće bi bilo zvučno saznanje kako bi sve ovo zvučalo da ovakav odličan bend može da, sa ovoliko energije i dinamike, zazvuči na maternjem jeziku. „Grin“ su atmosferični i dinamični, tu nema šale niti dileme, najviše podsećaju na „Alice in chains“, mada imaju svoj autorski pečat, a to je najbolje, i najbitnije. „Don't“ traje podugačkih pet minuta, ali i toliko vreme trajanja pesme veoma brzo prođe, što jeste još jedan od signala da je pesma dobra i tako i treba da bude.

autor: Milan B. Popović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side