CD ćošak NM 165
26.06.2014 Beograd

CD ćošak NM 165

CD ćošak NM 165
Milan B. Popović, pesnik, kolumnista, publicista i kritičar predstavlja nedeljni presek stanja CD singlova i albuma na aktuelnoj muzičkoj sceni urbane ex-Yu teritorije.

 

 

VERZIJA 2 CD SINGL DHARMA / CD PROBUDI ME / MARK PROJECTS, 2014.

Devet minuta i trideset devet sekundi traje ovo novo CD singl izdanje "Dharma". Potpuno zvučno produhovljenje. Do kraja druge minute pesme "Dharma", to je jedan hipnotički instrumentalan i transcendentalan, gotovo sakralni zvučni otisak, duboko ukorenjen u njihov mentalni sklop - pa i naš, naravno. Potom se bubnjevi, bas gitara i vodeća gitara bude i svako na svoj način, doprinosi jednoj stilizovanoj, ali elegantnoj rokenrol dinamitnoj ali kontrolisanoj fuziji sa sajber elementima i grubim a reskim rif deonicama.

Slušajući, na primer, samo jednu pesmu ove tročlane grupe "Verzija 2", sa njihovog dugosvirajućeg albuma prvenca, vi apsolutno ne osećate nikakvu bol. Baš naprotiv, vaše bubne opne veoma prijatno i skladno vibriraju, primajući i upijajući jedan zvučno energetski miks koji prija, ne samo vašem unutarnjem biću, nego je osećaj nove energije, nove univerzalne struje i nove svetske a domaće muzike, toliko relaksirajući, prijatan i delotvoran da je to apsolutno neverovatno i krajnje iznenađujuće.

Ovu urbanu tročlanu grupu čine vrhunski bubnjar Dejan Nikolić - poznat po tome što je, između ostalog, godinama sarađivao u bendu rokenrol ikone i legende Aleksandre Slađane Milošević, gitarista Miloš Marković i basistkinja i vokal u isto vreme, Aleksandra Marković.

U dokumentu "Nebo", sastav "Verzija 2", vas samo na trenutak pušta da odmorite, da i vi i oni spuste tempo i primire strasti, ali taj momenat upravo toliko traje, transformišući se u najneverovatniju prskalicu i još bliže, buktinju emotivnih tonova, bitova, bajtova i rezova.

Odavno nisam čuo bend koji me je na prvo slušanje materijala - opčinio. Čak i onda kad oni gromko kazuju "VERUJ U SEBE - VERUJ KAD PADAŠ!", oni to izistinski misle i ne ostavljaju ni trunku mesta sumnji. Njima se veruje, i njima se jednostavno mora verovati.

Osam stilski ujednačenih pesama koliko ima na ovom CD albumu, plus bonus "Dharma”, produkcijski savršenih, svirački briljantnih, vokalno četiri i veliki plus na skali od 1 do 5, vraćaju svima nadu u domaći rokenrol, a posebno nama, medijskim glasnogovornicima koji rokenrol i subverzivnu umetnost istinski podržavamo sa ove strane pera i mikrofona, iako je sve manje medijskog prostora za to. "Verzija 2" peva na srpskom jeziku a ne na tzv. Engleskom.

"Da li da krenem, da li da stanem, pobeći ne smem", basistkinja i vokal, Aleksandra Marković, kao da se pita i glasno razmišlja, a onda iz njenog grla, srca i duše grune i vrisne lavina jednog emotivnog cunamija, kakav nemaju ni mnogi, mnogobrojni muški vokali, ne samo u Srbiji, nego na celom regionu.

"Dharma" je unekoliko religiozno duhovni ali i artistički momenat, koji prepoznaju, čuju i osećaju samo odabrani. Tako i treba i da ostane!

autor: Milan B. Popović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side