CD ćošak NM 126
26.09.2013 Beograd

CD ćošak NM 126

CD ćošak NM 126
Milan B. Popović, pesnik, kolumnista, publicista i kritičar predstavlja nedeljni presek stanja CD singlova i albuma na aktuelnoj muzičkoj sceni urbane ex-Yu teritorije.

 

 

ZARĐALI EKSER CD NIKAD NIJE KASNO / MTS-MOJA TV STANICA, 2013.

Ključna ličnost ove CD ploče svakako jeste Bane Ekser koji je napisao apsolutno sve tekstove pesama i gotovo svu muziku (osim za pesmu „Ja sam bata iz Banata“ -B.Ekser-D.Duda Bezuha).

Uvodna numera, naslov „Marina“, ljubavna je storija koja ima onaj neodoljivo jednostavni ali šarmantni šmek Baneta Garavog (iz poznatog mejnstrim sastava „Garavi sokak“). Naravno, kada Bane Ekser to prezentuje, to ipak, daleko rokerskije ume da zazvuči. Sledeća zvučna stanica je vodeći singl – „Mornarska“.

Duhovit tekst, poletna, vesela atmosfera u muzičkom ključu, čini se da je dobitna šifra ove kombinacije ove ozbiljnosti i neozbiljnosti u istom momentu. Ovaj dokument podseća na najsvetlije momente karijere beogradskog sastava „Babe“. Mišljenja sam da Bane Ekser pravi pesme isključivo da bi se, prvenstveno, on sam dobro zabavio, pa tek onda vi, mi. „Oldtajmerka“, već u startu, svojim slikovitim i sveobuhvatnim naslovom, upućuje na strukturu i liriku pesme.

Nisam pogrešio, „Oldtajmerka“ je oda damama u godinama koje se još uvek „dobro drže“. U svakom smislu. „Nikad nije kasno“, muzički je zaokret, i ne samo muzički. Bane Ekser ponovo grli ozbiljnost i ljubav kao jednu od osnovnih tematskih odabira umetnika uopšte. To kod njega, ipak, ne deluje patetično, već veoma “svarljivo“.

Naravno, ukoliko zanemarite neke od predhodnih muzičkih dokumenata. Ovih tri minute i trideset osam sekundi, možda su i ponajbolji momenat albuma „Nikada nije kasno“. Lično, mislim da je sa ovom numerom trebala odpočeti kampanja, medijska akcija pri promovisanju ovog albuma. No, to već nije moj problem, već moja iskrena sugestija i zapažanje. Sa „Joj, kad bi htela ti“, iz jednog koloseka, spontano Bane Ekser, prelazi u drugi, već poznati, prepoznatljivi.

Kratki zapis „Indijanac“je gotovo eksplicitan, ali skriveno.Bane tu gotovo i da ne peva, već narativno deluje. Podseća na neke duhovite momente legendarne beogradske grupe „Riblja čorba“, mada, mora se priznati, daleko ispod kvalitativnog tekstualnog nivoa Bore Đorđevića. Šta očekivati da se krije iza pesme naslova - Zigi-Zigi? Savršeni gospodin Zigi koji je veoma uspešan kod žena. Naprosto neodoljiv za njih. Ako je.

Gotovo očekivano, „Olupina našeg braka“, opet je predah, najlepši muzički patos na celokupnom albumu. Moguđe i, najsjajniji i najveći domet albuma. Muzički, instrumentalno, svirački i aranžmanski najraskošniji. Definitivno. Kao da postoji više kreativnih ličnosti u jednom Banetu Ekseru. I to ne – kao. Sasvim je sigurno da postoje dve linije kojim se ovaj specifični autor kreće. Nadam se da će najskorija budućnost pokazati i otkriti u kojem smeru će se on i njegova kreacija kretati.

autor: Milan B. Popović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 30.09.2013, 00:54h Boban (1)

    Negde u avgustu su svirali u Vrscu. Odlicno su zvucali i imaju energiju. Moja devojka i ja smo zadovoljni otisli sa koncerta. Samo napred Ekseri.

  • 28.09.2013, 20:23h stevs popov (1)

    Izvsnredan komentat to je prava slika.Baneta Jos ce se za njega cutti uostalom i njegova upornosz je nesto sto osim umetnosti mora da se ispostuje komentar je pravi. Puno s

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side