CD ćošak NM 123
05.09.2013 Beograd

CD ćošak NM 123

CD ćošak NM 123
Milan B. Popović, pesnik, kolumnista, publicista i kritičar predstavlja nedeljni presek stanja CD singlova i albuma na aktuelnoj muzičkoj sceni urbane ex-Yu teritorije.

 

 

PRKOS DRUMSKI CD ALHEMIJA / VIGVAM, 2013.

Nesvakidašnji i potpuno neočekivani album. Istinski deluje kao neka isceljujuća mantra. Vrlo moćno, hipnotički delotvorno. Jedanaest veoma specifičnih umetničkih kreacija-koliko se nalazi na albumu „Alhemija“- zaista ima to alhemičarsko dejstvo i transcendentalnu metafiziku.

Ovo nisu glasovi (muški i ženski), a jesu, ovo nisu gitare i perkusije, a jesu. Ovo nije divljanje gitarama i bubnjevima, ovo jeste divljenje umetnosti. U subotnje jutro kada pišem ove redove, krivim sebe što ovaj raritetan CD nisam stavio u CD plejer ranije.

Očekivajući standardni srpski i balkanski rokenrol kliše na CD-u „Alhemija“ dobio sam odmor, predah, opuštanje, svojevrsnu nirvanu, pa i tihovanje. Ne preterujem, CD „Prkos drumski“ to svakako jeste. Ne bih izdvajao ni jedan zvučni dokument posebno, jer je to krajnje nepotrebno, ovaj CD se sluša i doživljava kao jedna kompletna i skladno stvorena celina.

Ovo je bajka, totalno neprimerena a potrebna vremenu u kojem živimo- vremenu brutalnog dobronamernika. Na ovom CD-u su sve dobronamernici i dobronamernice. Verujte da mi se reči i rečenice ispisuju same od sebe dok slušam ovo CD ostvarenje.

Ne bih mogao da mu nađem paralelu na domaćem diskografskom patosu i nebu. Pokušavam, ali, bar u ovom trenutku, to ne uspevam da uradim. Da, sad sam se setio, ovo nisu tekstovi za pesme, ovo je fina i sofisticirana poezija. Da, da, baš to - poezija. Maestralno!

NIKOLA RADOVIĆ CD SINGL DILEMA / PGP RTS, 2013.

Nikola Radović, mladić za kojeg je šira javnost saznala tokom TV takmičenja „Ja imam talenat“,  potpisao je ekskluzivan ugovor sa “PGP RTS-om” za izdavanje prvog albuma, a pred nama je njegova nova pesma pod nazivom"Dilema", koja je premijerno emitovana u emisiji „Buđenje“.

Iako njegovi početni umetnički radovi datiraju od benda “Okirazator”, trenutni bend radi pod imenom - Nikola Radović, u kojem sviraju: Ivana Nikodijević – Zvrka (klavijature), Branko Vučetin (bas gitara), sjajni Arion Petrovski (za setom bubnjeva) - svi iz Beograda, dok su  Đordje Gostiljac (gitara) i Nikola Radović (ritam gitara i glas)  iz Čačka.

Sastav Nikole Radovića radi autorsku muziku i baziran je na pop-rock i pomalo funky zvuku. Zanimljiv, poseban, osoben i jedinstven stil gaji Nikola Radović. On je zaista unikat. U neku ruku naliči na Masima Savića, ali je, ipak, originalan, sasvim svoj.

Jednostavno, morate ga čuti i doživeti. Numera “Dilema” je donekle slična hitu koje je Radović odsvirao i odpevao u TV takmičenju “Ja imam talenat”. Nikola definitivno ima talenat, ali ne samo to, on ima nešto što mnogi drugi nemaju, a najbitnije je - svoj lični autorski pečat. Bravo!

autor: Milan B. Popović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side