CD ćošak NM 121
22.08.2013 Beograd

CD ćošak NM 121

CD ćošak NM 121
Milan B. Popović, pesnik, kolumnista, publicista i kritičar predstavlja nedeljni presek stanja CD singlova i albuma na aktuelnoj muzičkoj sceni urbane ex-Yu teritorije.

 

 

ČVRGE CD SKA VULGARISIMO / SAMOSTALNO, 2013.

Ovo jeste debitantsko CD ostvarenje koje je sasvim dovoljno mudro i iskusno, duhovito i lucidno, kao da je u pitanju drugo, ili treće po redu. Ska/punk/rock dominira, ali mi se nekako čini da je lirika sastava „Čvrge“ dominantna „oštrica“ i glavni štih na koji ovi muzičari igraju fer plej igru sa ostalim sastavima svoje generacije, sličnog muzičkog usmerenja. Osam premijerno predstavljenih pesama plus uvodni, naslovni intro, govore da su sve češći momenti u domaćoj diskografiji, takvi da bendovi beže od mračnih i teških tema, i kroz svoj umetnički izraz forsiraju šalu, satiru i veselje, pa čak i onda kada govore o mračnim i devijantnim pojavama u društvu.

Postavu ovog požarevačkog benda čine: Danijel Zveky Panić (vokal), Miodrag Milovanović(gitara), Petar Marinković (gitara), Nikola Cvijanović (bas gitara), Jovan Damnjanović (truba) i Marko Pajkić (bubnjevi). Priča benda Čvrge počinje krajem 2011. godine, a nekoliko meseci nakon osnivanja ostvarili su zavidan uspeh sa prvim singlom „Sajber kurajber“. Posle nekoliko festivalskih nastupa, nastavili su sa radom na autorskom materijalu. Mislim da je dobra budućnost pred njima.

VLADAN VUČKOVIĆ PAJA CD JAZZiJA / DALLAS RECORDS, 2013.

Slušanje CD-a Vladana Vučkovića Paje, zaista odmara i dopušta vam da se odvojite od sećanja na svakodnevnicu i, često, neprijatnu rutinu srpske, pa i balkanske, monotonije. Ovo je vrhunski, sofisticirani trip. Tačnije, ovo je putovanje koje će Vas – tokom 10 zvučnih stanica- zasigurno odvesti do mirnog mesta, mirne luke, za koju, možda, niste ni predpostavljali i da postoji. „Uticaj na podsvest“, simbolično, otvara ovaj instrumentalni idealni „paket“. Većinu pesama komponovao je i aranžirao sam autor, osim kratkog ali efektnog izlaska u (ne)poznato: „Stari dobri Gustav“ (kompozicija i aranžman Vladan Vučković Paja uz citat muzičke teme „Gustav“, kompozitora Zsolt Pethoa). Neizostavno se stiče utisak da umetnost koju gospodin Vučković sada prezentuje nije klasični, da se ne izrazim rogobatno „staromodni“ džez.

Ovo je pre fuzija najmodernijeg fjužn džeza, srodnih žanrovskih, sofisticiranih, pa donekle i pop pasaža i muzičkih uticaja. Što se album približava kraju, postaje sve uzbudljiviji, življi i dinamičniji (primer, kompozicija „E=MC2”). Nastavljajući, dolazimo do prijatnih, ponegde “zamagljenih”, pa i melanholičnih atmosfera, pejzaža, predela. Paja je veoma svestran umetnik, koji, na svakoj novoj krivini pruža pun osećaj topline i suptilnosti, uz neverovatnu količinu sigurnosti. Vrhunski!

autor: Milan B. Popović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side