CD ćošak NM 101
04.04.2013 Beograd

CD ćošak NM 101

CD ćošak NM 101
Milan B. Popović, pesnik, kolumnista, publicista i kritičar predstavlja nedeljni presek stanja CD singlova i albuma na aktuelnoj muzičkoj sceni urbane ex-Yu teritorije.

 

 

VERZIJA 2 CD PROBUDI ME  / MARK PROJECTS, 2012.

Slušajući, na primer, samo jedan singl sa CD-a ove tročlane grupe „Verzija 2“,  koji se zove „Mašina za bol“, vi apsolutno ne osećate nikakvu bol. Baš naprotiv, vaše bubne opne veoma prijatno i skladno vibriraju, primajući i upijajući jedan zvučno energetski miks koji prija, ne samo vašem unutarnjem biću, nego je osećaj nove energije, nove univerzalne struje i nove svetske a domaće muzike, toliko relaksirajući, prijatan i delotvoran da je to apsolutno neverovatno i krajnje iznenađujuće.

Ovu urbanu tročlanu grupu čine vrhunski bubnjar Dejan Nikolić (poznat po tome što je, između ostalog, godinama sarađivao u bendu rokenrol ikone i legende Aleksandre Slađane Milošević), gitarista Miloš Marković i basistkinja i vokal u isto vreme, Aleksandra Marković.

U dokumentu „Nebo“, sastav „Verzija 2“, vas samo na trenutak pušta da odmorite, da i vi i oni spuste tempo i primire strasti, ali taj momenat upravo toliko traje, transformisajući se u najneverovatniju prskalicu i još bliže, buktinju emotivnih tonova, bitova, bajtova i rezova.

Odavno nisam čuo bend koji me je na prvo slušanje materijala-opčinio. Čak i onda kada oni gromko kazuju „VERUJ U SEBE-VERUJ KAD PADAŠ!“, oni to izistinski misle i ne ostavljaju ni trunku mesta sumnji. Njima se veruje, i njima se jednostavno mora verovati.

Osam stilski ujednačenih pesama koliko ima na ovom CD albumu, produkcijski savršenih, svirački briljantnih, vokalno četiri i veliki plus na skali od 1 do 5, vraćaju svima nadu u domaći rokenrol, a posebno nama, medijskim glasnogovornicima koji rokenrol i subverzivnu umetnost istinski podržavamo sa ove strane pera i mikrofona, iako je sve manje medijskog prostora za to. „Verzija 2“ peva na srpskom jeziku na ne na tzv. engleskom-što moja malenkost, kao pesnik sa četiri objavljene knjige pesama za domaćeg izdavača, plus profesionalnim CD-om sa svojim stihovima i gitarskim bendovima na njemu- izuzetno smatra bitnim  i dodatno podržava.

„Da li da krenem, da li da stanem, pobeći ne smem“, basistkinja i vokal, Aleksandra Marković, kao da se pita i glasno razmišlja, a onda iz njenog grla, srca i duše grune i vrisne lavina jednog emotivnog cunamija, kakav nemaju ni mnogi, mnogobrojni muški vokali, ne samo u Srbiji, nego na celom regionu.

Ako mene pitate, album „Probudi me“, grupe „Verzija 2“, pravo je otrežnjenje i poziv na kreativni rad, kreativni bunt i najbolji je album prvog kvartala ove, 2013 godine.

Potpuna i bezrezervna podrška! Ne samo to, siguran sam da ćemo se uskoro videti na nekom od beogradskih klubskih koncerata, iako ovaj bend kvalitetom zaslužuje sportske sale, arene i stadione. Ne preterujem! Meni se piše i sluša ova muzika sa plejera, a CD rubrika ima prostorno ograničenje, te moram finiširatii i poentirati – „Verzija 2“, svakako je novi srpski brend i bend sa kojim moramo biti ponosni! Amin (“neka tako bude“)!

 

autor: Milan B. Popović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side