CD ćošak NM
16.10.2014 Beograd

CD ćošak NM

CD ćošak NM
Milan B. Popović, pesnik, kolumnista, publicista i kritičar predstavlja nedeljni presek stanja CD singlova i albuma na aktuelnoj muzičkoj sceni urbane ex-Yu teritorije.

 

 

VLADAN VUČKOVIĆ PAJA CD JAZZIJA

DALLAS RECORDS, 2013.

U pravu su kada kažu da je muzika, instrumentalna muzika, jedan nadasve univerzalni, globalno planetarni jezik. Vladan Vučkovića Paja na svom CD-u, na kome se nalazi deset pesama, sa veoma interesantnim naslovima koje vam ostavljam da ih sami odkrijete, pročitate i poslušate vam dozvoljava da se emotivno raskomotite. Ni ja nisam hteo da ih iščitavam do kraja, ne bili mi odvukli (nazivi pesama) pažnju od samih instrumentala. Međutim nisu to samo instrumentali, to su raskošne, gotovo orkestarski i sinfonijski dotirane jazz/savremeni svetski pop bravure. Veoma prijatne, toliko da stvarno ne želite da vadite disk iz CD plejera. Ovih deset pesama koje zaista prijaju u vreme kada sličnih ili istih, na albumima drugih muzičara, nema, ili su takvi događaji retki, deluju kao melem na radnu sedmicu, kada disk preslušavate jednog petka uveče, oko 20 h, posle kraćeg popodnevnog sna, koji vam vraća energiju i vitalnost. E pa upravo to, ove pesme Vladana Vučkovića Paje rade, vraćaju energiju i vitalnost od dvodecenijskog zamora materijala  prilikom preslušavanja stotine i stotine muzičkih ploča i pisanja CD recenzija, kao što je to moj primer. Kao pesnik, više bih voleo da ovde ima makar koja naracija ili nešto slično tome, a kao svestrani umetnik, upućujem vas sa zadovoljstvom na preslušavanje diska „Jazzija“. Nećete se prevariti - uživaće te, i opustićete se, to je sasvim sigurno. Ja jesam.

 

FURION CD THRASHING FOLKS

SAMOSTALNO, 2013.

Makedonski metalizirani sastav „Furion“, na albumu „Thrashing folks“, prezentuje osam podugačkih muzičkih dokumenata. Sedam pesama je na engleskom jeziku dok je jedna „Sina nepravda“, na njihovom, maternjem. Ono što je posebno uočljivo na ovom albumu, a možda je to produkt masteringa i produkcije, instrumentalisti, posebno bubnjar i vodeća gitara, daleko se izraženije i razaznatljivije čuju i prepoznaju u odnosu na sam vokal. Da se razumemo, ovo je ubistveni adrenalinski šok kakav u svetu mogu da naprave još jedino „Slayer“ i „Testament“. Na ta dva benda, moju malenkost, materijal podseća, mada i dalje Makedonci zadržavaju svoj lični muzički autorski pečat. Solo gitara briljira na više mesta na albumu a vokal je negde „klin“ a negde „groul“. Po potrebi, dozirano i nikako iritantno. U pesmi „Queen of Thiefes“ zapažamo fantastične promene ritma i efektne akustične ambijentalne pasaže koji neverovatno prijaju i neodoljivo privlače. Naravno, to traje samo određeno vreme, jer je ovo jedna metalna sinfonija. Podrška makedonskoj novoj gitarskoj sceni!

 

autor: Milan B. Popović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side