Čak ni 25 šoljica kafe dnevno ne šteti arterijama
09.06.2019 Beograd

Čak ni 25 šoljica kafe dnevno ne šteti arterijama

Čak ni 25 šoljica kafe dnevno ne šteti arterijama Ilustracija / Foto: Pixabay.com
I oni kafoljupci koji popiju do 25 šoljica kafe na dan mogu biti mirni - čak ni te količne nisu loše za srce, kažu naučnici.

Premda su studije o blagotvornom učinku kafe u zaštiti jetre i snižavanju rizika od dijabetesa, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti poznate od pre, ima i onih koje su upućivale na to da velike količine kafe mogu da pridonesu otvrdnjenju arterija što srce izlaže pritisku i povećava verovatnost za srčani ili moždani udar.

Nova i opsežna studija sprovedena u Velikoj Britaniji otklonila je te sumnje. Ispijanje više od pet šoljica kafe na dan, čak i do 25, ne šteti arterijama, prenosi Guardian.

Studija sprovedena na 8.000 ljudi, koju je delomično finansirala Britanska fondacija za srce (BHF) predstavljena je na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva.

Stručnjaci s londonskog univerziteta Kvin Meri svrstali su učesnike istraživanja u tri grupe.

U prvoj su bili oni koji su pili manje od šoljice kafe dnevno, u drugoj oni s jednom do tri šoljice , a u trećoj oni koji piju više od tri. U poslednjoj grupi ljudi su u proseku pili pet šoljica kafe dnevno, ali bilo je i onih koji su ih dnevno konzumirali 25.

Naučnici su utvrdili da čak ni kod ovih 'rekordera" ne postoji ništa veća verovatnoća od razvoja ateroskleroze nego od ispitanika iz prve grupe.

Rezultati su potvrđeni i nakon što su isključeni drugi faktori rizika za tu bolest, poput uzrasta, težine i pušenja.

"Studija ukazuje na to da kafa nije loša za arterije kao što su upućivale neke pređašnje", rekao je dr Keneth Fung sa univerziteta Kvin Meri.

autor: VV izvor: NationalGeographic.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side