16.11.2018 Pariz

Čaj ili kafa - o tome odlučuje i genetika

Čaj ili kafa - o tome odlučuje i genetika Foto: pixabay.com
O tome da li se nekome više sviđa čaj ili kafa, odlučuje i genetika - piše u australijskoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Nejčr" (Nature).


"Za studiju je korišćen veoma veliki uzorak" da bi se pokazalo da "percepcija gorčine utiče na to da li neko pije čaj ili kafu", rekao je Daniel Liang-Dar Hvang sa Univerziteta u Brisbejnu, koautor studije.

Prema tome, ljudi s najvećom osetljivošću na gorko vole kafu, ali, paradoksalno oni je ne piju najviše.

To "ukazuje da potrošači kafe razvijaju ukus ili sposobnost otkrivanja kofeina", rekla je profesorka preventivne medicine Merilin Kornelis, koautorka studije.

"Genetika više utiče u percepciju gorčine, nego na percepciju slatkoće", rekao je Liang-Dar Hvang.

Na percepciju ukusa utiče i ponašanje jer, "iako ljudi prirodno ne vole gorčinu, mogu naučiti da cene gorku hranu", rekao je taj istraživač.

"Pošto su oni koji piju kafu, uglavnom manje osetljivi na gorčinu od onih koji piju čajeve, više će ceniti i gorčinu druge hrane, kao što je zeleno povrće", rekao je mladi naučnik.

Studija, zasnovana na genetskim podacima 438.000 Britanaca koji su učestvovali u istraživanju, "ne može se generalizovati na druge zemlje i kulture", kažu njeni autori.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side