27.10.2016 Beograd

Brusnice osporene kao narodni lek za urinarne infekcije

Brusnice osporene kao narodni lek za urinarne infekcije Foto: pixabay
Delovanje još jednog narodnog leka opovrgnuto je nalazima studije koja je pokazala da kapsule brusnica niti sprečavaju, niti leče urinarne infekcije kao što se mislilo.

Ova studija najnovija je posle decenija oprečnih dokaza o tome da li brusnice u bilo kojem obliku mogu da spreče izuzetno rasprostranjene bakterijske infekcije, posebno žena.

Mnoge studije su ukazivale na to da je uverenje o koristi od brusnica zasnovano na takozvanoj slaboj nauci, ali to nije sprečilo da reklameri, i čak neki zdravstveni radnici, preporučuju sok od brusnice ili kapsule od brusnice kao način da se izbegnu neprijatne i potencijalno riskantne urinarne infekcije. Nova studija objavljena u internet izdanju lista "Džurnal of the Amerikan Medikal asosiejšn" (Journal of the American Medical Ašociation) koristila je stroge metode i došla do ubedljivih rezultata, navodi se u uvodniku u tom listu.

Zdravstveni radnici koji podstiču upotrebu proizvoda od brusnica kao metod prevencije urinarnih infenkcija, "čine svojim pacijentima lošu uslugu", piše u uvodniku.

Foto: pixabay

Navodi se i da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja da se pronađe efikasan način lečenja za štićenike domova za stare i drugih, ali se ukazuje da je "vreme da se krene dalje od brusnica".

Studija je sprovedena na 147 žena u domovima za stare kojima su prema nasumičnom odabiru davane po dve kapsule brusnica ili praznih pilula tokom godinu dana.

Odelenje za alternativnu medicinu američkih Nacionalnih zdravstvenih instituta navodi da ljudi koji misle da imaju urinarnu infekciju, treba da posete lekara radi dijagnoze i tretmana, i da izbegavaju proizvode od brusnice "umesto ispitanih tretmana za infekcije".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side