18.03.2019 Novi Pazar

Brane na Uvcu ometaju mrest zaštićene vrste

Brane na Uvcu ometaju mrest zaštićene vrste Foto: PrtScn
Sve više brana na pešterskim rekama Uvac i Vapa ugrožavaju stanište mladice, retke ribe koja i dalje obitava u dva, i dalje čista vodotoka, na jugozapadu Srbije, ocenio je jedan od poznatih sjeničkih ribolovaca Refik Suljević.

"Mladica se ne mresti u jatima, već po parovima i na sopstvenoj teritoriji. Brane bez adekvatnih prevodnice za ribu zaustavljaju njihov prirodan mrest, zbog čega se događa da riba nije u stanju da se mresti u određeno doba godine", rekao je Suljević u programu novopazarskog Sto plus radija.

On je u emisiji "Pet zelenih minuta" naglasio da zbog toga u jednom od retkih preostalih prirodnih staništa ima sve manje pogodnih mesta za mrest.

"Nekoliko betonskih brana, od kojih je jedna visoka četiri metra, postale su nepremostiva prepreka za mladicu. Jedan broj jedinki zato propusti mrest, što se direktno odnosi na njihov broj", pojasnio je.

Kao dugogodišnji ribolovac, Suljević je naglasio i da "mladica ikru polaže na pogodnom mestu, ali je i svaki sledeći par za njih uljez‚ koji ugrožava gnezdo".

On je dodao da se i na Uvcu, kao biseru očuvane prirode, ipak osećaju posledice organskog zagađenja.

"Lokalni mesari i klaonice, ali i mlekare svojim čišenjem postrojenja živom sodom zagađuju ne samo reku Vapu, već i Grabovicu kao i specijalni rezervat prirode Uvac", rekao je.

Mladica je autohtona vrsta ribe, zaštićena Bernskom konvencijom, trenutno je ugrožena u svim rekama u Srbiji.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side