Trijumfalan nastup Brajana Ferija
21.09.2011 Beograd

Trijumfalan nastup Brajana Ferija

Trijumfalan nastup Brajana Ferija
Britanski kantautor Brajan Feri nastupio je u utorak uveče u Beogradskoj areni, i mada pevački nije bio u formi, priredio je koncert koji je u muzičkom, sviračkom, aranžmanskom i scenskom smislu bio potpuni trijumf.

Ovo je treći Ferijev nastup u Beogradu za poslednjih pet godina, i u odnosu na prethodne bilo je vidljivo da su mu zdravstveni problemi i životna dob (66 za nekoliko dana) oduzeli energiju kojom je ranije zračio na sceni: uglavnom je stajao ili je sedeo svirajući klavijature, a na polovini koncerta napravio je 20-minutnu pauzu.

Takođe, bilo je očigledno da ga je vokal izdao: nije bio u stanju da izvuče visoke deonice niti da pusti glas, pa su ga pokrivali ženski vokali; ali to ništa nije naškodilo koncertu, jer su ženski vokali zaštitni znak Ferijevih albuma, i pesme su stoga delovale kao da su malo prearanžirane i osvežene.

Najneobičniji rezultati postignuti su sa pesmama sa početka Ferijeve muzičke karijere, poput kompozicije grupe "Roksi mjuzik" "If There Is Something" (1972) koja je zvučala kao da dolazi sa nekog od Ferijevih solo albuma poput "Boys And Girls" (1985) i "Bete Noire" (1987).

Muzički deo je bio konstantno na najvišem nivou, budući da je slavni pevač nastupio sa raskošnim bendom sviračkih "ajkula" - uglavnom proverenih saradnika kao što je gitarista Kris Spalding - što je uz podršku jednog od najboljih ozvučenja koje se u Areni ikad moglo čuti doprinelo da publika stalno bude na nogama.

Atmosfera je bila uzavrela već sa prvim taktovima "I Put A Spell On You" s kojom je koncert počeo, a sa sledećom pesmom "Slave To Love" oko 6.000 ljudi u Areni je igralo i pevalo.

Feri je na koncertu predstavio novi album "Olympia" (2010), sa kojeg je odsvirao tri kompozicije, a ostatak repertoara činile su pesme iz njegovog solo repertoara i diskografije grupe "Roksi mjuzik" s kojom se proslavio i ključno uticao na pank, novi talas i novi romantizam.

Mada je odsvirao brojne, dobro poznate pesme kao što su "Love Is The Drug", "Let's Stick Together", "Avalon", "Oh Yeah", "Don't Stop The Dance", "Smoke Gets In Your Eyes" i "Slave To Love", najsnažniji utisak ostavila su izvođenja manje poznatih kompozicija iz vremena grupe "Roksi mjuzik", koja su na koncertima stekla kultni status.

Vrhunac koncerta tako su bile "My Only Love" i obrada klasične kompozicije Nila Janga "Like A Hurricane", sa prštećim
deonicama na gitari i saksofonu, nakon kojih je publika dugo i ekstatično aplaudirala - kao da se radi o najvećim hitovima.

Svirka je počela u 20.20 a završila se 110 minuta kasnije izvođenjem slavne obrade Džona Lenona (John Lennon) "Jealous Guy" (1981) - koju se Feri koliko toliko potrudio da izgura bez pomoći ženskih vokala - i kompozicije "Hold On".

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side