23.01.2019 Davos

Bono Voks: Amoralni kapitalizam treba ukrotiti

Bono Voks: Amoralni kapitalizam treba ukrotiti Foto: Beta / AP
Frontmen irske grupe JuTu (U2) Bono Voks, istaknuti aktivista za razvojna pitanja, rekao je danas u Davosu da kapitalizam nije nemoralan već da je "amoralan".

U obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu u tom švajcarskom zimovalištu, Bono je rekao da je kapitalizam izvukao više ljudi iz siromaštva nego bilo koji drugi "izam" ali je dodao da je kapitalizam "divlja zver koja ako se ne pripitomi može usput da proguta mnogo ljudi".

Oni koji nisu profitirali od kapitalizma "guraju politiku u našim zemljama ka populizmu", rekao je Bono na sesiji u okviru ovog godišnjeg skupa, na kome je učestvovala i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

On je takođe rekao da je promenio mišljenje prema MMF-u, instituciji koju je nazivao "velikim Sotonom" zbog njenog ucenjivačkog stava prema manjim privredama.

Bono je ovog puta hvalio generalnu direktorku MMF-a Lagard i rekao da se ta organizacija promenila.

Zajednica koja se bavi razvojem ceni tvrd stav Kristin Lagard, rekao je Bono, mada je dodao da će i dalje imati kritičan stav prema njenom radu.

Bono je član organizacije DATA koja se bavi otpisivanjem dugova, ali i sidom u Africi, a često se izjašnjava o međunarodnim pitanjima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side