"Biti ili ne biti/Should I stay or should I"
03.12.2019 Beograd

"Biti ili ne biti/Should I stay or should I"

"Biti ili ne biti/Should I stay or should I" Foto: Radmila Duda Ludošan
Beogradska umetnička radionica BURA organizovaće tribinu pod nazivom "Biti ili ne biti/Should I stay or should I go" u Biblioteci "Milutin Bojić" (Ilije Garašanina 5) u petak, 6. decembra 2019, s početkom u 19 časova.

 

Diskusija je uvodni deo istoimenog projekta čija je okosnica multimedijalna izložba koja će biti održana krajem januara 2020. godine u Galeriji O3on, kada će 15-ak autora istu temu promišljati u umetničkom formatu.

Na tribini u Biblioteci "Milutin Bojić" govoriće Zdravko Joksimović, vajar i profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Goran Gocić, književnik, Ognjen Lopušina, vizuelni umetnik i dizajner, Maša Nešković, rediteljka i Isidora Todorović, studentkinja istorije umetnosti, svako iz svog iskustvenog ugla posmatranja. Moderatorka razgovora biće Vesna Vujić, novinarka.

"Iako je ideja za projekat začeta na osnovu podataka OECD-a, prema kojima je pola miliona ljudi emigriralo iz Srbije u periodu 2000-2016, i ticala se isključivo migratornih i pitanja standarda, sigurnosti i stabilnosti sistema, proširili smo je na sve savremene nedoumice, smatrajući ih značajnim za bolje razumevanje problematike", kaže Jelica Stojančić, direktorka BURE.

Ovakav način sagledavanja konteksta, otvorilo je prostor za razmatranje unutrašnjeg dijaloga vezanog i za porodične, ljubavne, filozofske, egzistencijalne i druge dileme, sa osvrtom na okolnosti koje otežavaju njihovo razrešavanje.

"Posebno nas zanima populacija mladih umetnika koja govori univerzalnim jezikom, a veoma je senzibilisana za razne šumove, emotivne, ali i racionalne, pa i političke prirode"; dodaje Dragana Nikoletić, umetnička direktorka BURE.

"Želimo da otvorimo raspravu na ovu temu, bez predrasuda da je sramota biti neodlučan. U umetničkom smislu, nastojimo da iskoristimo upravo potencijal kolebanja, zavisan od mnogih faktora", objašnjava Stojančić, najavljujući januarsku postavku u O3onu.

Tom prilikom će izlagati 15-ak autora raznih generacija stvarajući ambijent lavirinta, kao metaforu unutrašnjeg prostora u okolnostima između dve i više mogućnosti izlaza.

Beogradska umetnička radionica BURA od 2000. godine aktivno se bavi produkcijom, prezentacijom i promocijom savremene umetnosti. Izdvajamo projekte "Anfas, profil, teme" (2001) u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, "Na kraj sveta... kuća mala" (2004), u okviru međunarodne izložbe "Erasing" u Muzeju istorije Jugoslavije, kao i rezidenciju "Pronađeni u prevodu", sprovedenu Bujačiću kod Valjeva (2015-16). Sve ove projekte podržalo je Ministarstvo za kulturu i informisanje RS. Akciju "LA MUR" izvedenu u Zemunu (2006) podržao je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, a segmet izložbe preseljen je u Novi Sad u Art kliniku.

izvor: NM
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole

  Novinaru Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Igoru Išpanoviću večeras je u Novosadskoj novinarskoj školi uručena nagrada za najbolju medijsku priču na temu ekstremizma, radikalizacije ili terorizma.

 • Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana

  Fizička ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Stokholmu 10. decembra je otkazana, prvi put da se to desi od 1944. godine, zbog pandemije Kovida-19, objavila je danas Nobelova fondacija.

 • Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna

  Međunarodni beogradski sajam knjiga koji je trebalo da bude održan od 25. oktobra do 1. novembra 2020, odložen je za sredinu decembra ove godine, ukoliko epidemiološke prilike budu dozvolile, saopšteno je danas iz Beogradskog sajma.

 • U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija

  Holivudski sindikati postigli su sporazum o pandemijskim protokolima sa glavnim studijima koji će omogućiti ponovo pokretanje proizvodnje filmova i televizije posle šest meseci zastoja i sve veće nezaposlenosti.

 • Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su sva tri para orla krstaša na severu Banata ove godine uspešno izvela potomstvo, te je njihova populacija sada bogatija za tri mlada orla.

 • U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl

  Britansko-francuski glumac Majkl Lonsdejl (Michael Lonsdale) koji je u francuskoj bio poznat kao Mišel Londal i ostvario karijeru dugu 60 godina u filmu i pozorištu, preminuo je danas u svom domu u Parizu u 90. godini, saopštio je njegov agent.

 • Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju

  Danas skoro svako koristi brojač koraka, pedometar ili ga ima u svom telefonu. Uveče pred spavanje, kad želimo da proverimo koliko smo koraka tog dana napravili, možemo se zapravo iznenaditi koliko smo kilometara prešli. Iznenaditi i biti ponosni na sebe. To nas takođe može motivisati da sutradan pređemo malo više, prekosutra još više i tako iz dana u dan možemo povećavati broj koraka. Jednog dana ćemo se probuditi u telu koje je u top formi, telu koje su izvajali oni mali koraci na početku.

 • Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg

  Sutkinja američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg, koja je preminula u 87. godini, ostavila je impresivno pravno nasleđe borbom protiv rodne diskriminacije, ali i prazninu u instituciji u osetljivom trenutku uoči predsedničkih izbora u novembru, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

 • Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi

  Dodela nagrada Emi, ekvivalenta Oskarima za televizijska ostvarenja, održana je sinoć u SAD potpuno virtuelno zbog epidemije korona virusa.

 • Avion na voodonik prioritet Erbasa Avion na voodonik prioritet Erbasa

  Razvoj aviona s pogonom na vodonik je "strateški prioritet" multinacionalne evropske kompanije "Erbas" koja je obelodanila tri koncepta od kojih će jedan postati avion i ući u saobraćaj 2035. godine.

Preporuke prijatelja