02.01.2018 Beograd

Bez doručka pada šećer u krvi

Bez doručka pada šećer u krvi Foto: Pixabay
Pad šećera u krvi u 90 odsto slučajeva pojavljuje se kod dijabetičara, ali može da bude znak i drugih, ozbiljnijih oboljenja.

Ukoliko vrednosti šećera padnu ispod tri milimola, potrebno je otkriti uzrok ovog poremećaja. Drhtavica, preznojavanje, slabost i nesvestica su najčešći simptomi, ali ih svega 15 odsto pacijenata prepozna i obrati se za pomoć.

Gladovanje i preskakanje obroka, pre svega doručka, mogu da smanje koncentraciju glukoze u krvi što kod zdravih osoba dovodi do sniženog lučenja insulina. Kod dijabetičara, problem može da nastane pre svega zbog pogrešne doze propisane terapije insulinom ili lekovima.

- Kada propisuju terapiju dijabetičarima, lekari računaju da će pacijent imati redovne obroke. Ali ako on toga dana ne jede, fizički radi i ne prilagodi svoju terapijsku dozu, doći će do pojave hipoglikemije - kaže za "Novosti" doktorka Jelica Bjekić Macut, načelnica Odeljenja endokrinologije u KBC Bežanijska kosa. - Takođe, ovaj problem može da nastane i ako pacijent sam, "na svoju ruku" greškom uzme veću dozu insulina nego što bi trebalo.

Dijabetičari koji koriste insulin ili terapiju lekovima, najčešće sopstvenim aparatima redovno kontrolišu nivo šećera u krvi. Ipak, dešava se da oni koji nemaju aparat za merenje šećera, ne prepoznaju simptome i ne obrate se lekaru na vreme. Ukoliko se pojave nervoza, preznojavanje, bledilo, lupanje srca i drhtavica, potreban je hitan lekarski prijem, jer to mogu da budu simtomi nedostatka glukoze u ćelijama mozga.

 

ŠEĆER I VODA

Neophodno je prepoznati simptome hipoglikemije i reagovati brzo, nadoknadom šećera u krvi. - Ukoliko je pacijent svestan, dovoljno je da popije zaslađenu tečnost ili voćni sok - kaže dr Jelica Bjekić Macut.

 

- U teškim stanjima, može da dođe do konfuzije, oslabljene koncentracije, glavobolje, duplih slika, otežanog govora, slabosti, izmenjenog stanja svesti i u krajnjem slučaju do pada u komu. Tada lekar mora dati vensku glukozu, i nakon toga korigovati dotadašnju terapiju - kaže doktorka Jelica Bjekić Macut.

Prema rečima lekara, hipoglikemija se, takođe, javlja kod pacijenata koji nemaju dijabetes, ali u malom broju slučajeva. Tada može da bude znak da postoje druga oboljenja.

- Dugi uzroci hipoglikemije, koji nisu vezani za dijabetes, najčešće su oboljenja jetre, pankreasa ili tumori. Takvi slučajevi su retki i potrebno ih je pojedinačno ispitati. U bilo kom slučaju, najvažnije je shvatiti da je hipoglikemija posledica, a ne uzrok problema. I zato je najvažnije je ispitati šta je bio "okidač" - kaže doktorka Jelica Bjekić Macut.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side