Besplatni koncerti operskih velikana: Dijana i Boris Martinović u Beogradu, Nišu, Subotici i Novom Sadu
05.03.2020 Beograd

Besplatni koncerti operskih velikana: Dijana i Boris Martinović u Beogradu, Nišu, Subotici i Novom Sadu

Besplatni koncerti operskih velikana: Dijana i Boris Martinović u Beogradu, Nišu, Subotici i Novom Sadu
Sopran sa internacionalnom karijerom Dijana Martinović i njen suprug, slavni američko-hrvatski umetnik Boris Martinović, uz klavirsku pratnju Beograđanina Koste Jevtića, održaće, tokom marta, aprila i maja, pet besplatnih koncerata (recitala) u Srbiji.

Zakazana su dva nastupa u Beogradu – 6. marta u Skupštini grada i 30. marta u Italijanskom institutu za kulturu, a zatim u gradskim kućama u Nišu (13. april), Subotici (9. maj) i Novom Sadu (23. maj). Koncerti su organizovani u sklopu projekta „ Internacionalni mostovi muzike – Muzika spaja i kada sve drugo razdvaja”, koji je pokrenulo muzičko udruženje “AlegroNB” iz Beograda, u saradnji sa Ambasadom Republike Hrvatske u Srbiji, pod pokroviteljstvom gradskih opština gradova domaćina i njihovih kulturnih centara.

Na svakom od koncerata će se pojaviti i nekoliko mladih operskih pevača iz pomenutih gradova. Svakome od njih biće ovo jedinstvena prilika da se upoznaju, razmene mišljenja, čuju savete i nastupaju sa svetskom operskom zvezdom kao što je Boris Martinović. U raznovrstan program uvrštene su i solo pesme srpskih kompozitora Petra Konjovića, Stanislava Biničkog, Stevana Hristića, Konstantina Babića, Milana Prebande, kao i hrvatskih autora Dore Pejačević, Ivana Zajca, Josipa Hatzea i Jakova Gotovca.Ovakvi muzički događaji po prvi put će biti upriličeni u našoj zemlji. Ovaj projekat je doprinos popularizaciji demokratskih vrednosti, mira i pomirenja zemalja Balkana, i korak napred ka projektima koji promovišu takve, kosmopolitske vrednosti kroz muziku. U drugoj polovini godine koncerti će biti organizovani i u Hrvatskoj.

Dijana Martinović je diplomirani operski pevač-magistar, profesor solo pevanja i Master menadžer za kulturu, umetnost i medije. Osnovne studije solo pevanja završila je na FMU u Beogradu, a magistrirala na Univerzitetu za muzičku i izvođačke umetnosti u Štutgartu, gde je, zatim, četiri sezone bila angažovana kao sopran u Gradskoj operi. Kao solista, gostovala je u operskim kućama u Nirnbergu, Sent Galenu i Bernu. Sarađivala je sa brojnim evropskim orkestrima i dobila veliki broj nagrada širom kontinenta.

Boris Martinović, bas bariton, diplomirao je na prestižnoj Džulijardovoj muzičkoj školi i Američkom operskom centru u Njujorku. Na međunarodnu scenu je stupio još davne 1977, a već kao 21-godišnjak je opisivan kao “bas čarobnog potencijala”. Prvo je nastupao na najprestižnijim scenama u Italiji, zatim osvojio i Parisku operu, a onda i druge eminentne operske kuće širom sveta. Poslednjih godina je umetnički direktor opere Morlačhi u Peruđi i Primavera Opera Company u Los Anđelesu.

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side