Berlinski filmski festival otkrio nove detalje o nacističkoj prošlosti osnivača
30.09.2020 Beograd

Berlinski filmski festival otkrio nove detalje o nacističkoj prošlosti osnivača

Berlinski filmski festival otkrio nove detalje o nacističkoj prošlosti osnivača Foto: AP/Konrad Giehr
Organizatori Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale) danas su predstavili nove detalje o nacističkoj prošlosti osnivača i direktora smotre Alfreda Bauera, sakrivenoj decenijama.


Istraživači su potvrdili ranije navode da je Bauer, direktor fetivala od 1951. do 1976. godine, bio visoki funkcioner u kinematografskoj administraciji Rajha.

Taj organ je 1942. godine osnovao nacistički ministar propagande Jozef Gebels (Joseph Goebbels) kako bi strogo kontrolisao nemačku kinematografsku produkciju.

Bauer je tom funkcijom "doprineo funkcionisanju, stabilnosti i legitimitetu" nacističkog režima, navodi se u saopštenju organizatora Berlinala koji pozivaju da se još više istraže koreni nemačke kinematografije i veze sa nacizmom.

Zapravo je prvo otkriće o Bauerovoj nacističkoj prošlosti u januaru otkrio nedeljnik Cajt (Die Zeit) što je navelo organizatore festivala da povuku nagradu koja nosi ime Alfred Bauer.

Pozivajući se na detaljno istraživanje nacionalnog arhiva, Cajt je tada preneo da je Bauer bio visoki zvaničnik u organu propagandne kinematografije koji je uspostavio Gebels, ministar Adolfa Hitlera.

Bauer je bio i član nacističke partije NSDAP, naveo je Cajt i dodao da je on igrao ključnu ulogu u nadzoru glumaca, reditelja i drugih članova filmske industrije koji su inače bili pod potpunom kontrolom Gebelsa za vreme Trećeg rajha.

Nemački nedeljnik je dodao da se Bauer posle Drugog svetskog rata pobrinuo da izbriše tragove svoje nacističke prošlosti, čak se predstavljao kao protivnik nacizma.

Nagrada koja nosi njegovo ime bila je namenjena za film koji otvora nove umetničke perspektive u kinematografiji.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side