04.06.2019 Beograd

Beograd sutra dobija prve košnice na krovu

Beograd sutra dobija prve košnice na krovu Foto: Anđela Kovljenić
Baš na Svetski dan zaštite životne sredine 5. juna Srbija dobija prve košnice u urbanom delu Beograda. Agencija Kreativa Unlimited je prva ovdašnja kompanija koja se priključila globalnom pokretu očuvanja pčelinjih zajednica postavljanjem pet košnica sa 72.000 pčela na svoj krov.

U saradnji sa Novom Iskrom i ekološkom organizacijom Ekonaut u okviru projekta „BeeConnected“ koji se bavi iznajmljivanjem i održavanjem košnica za društveno odgovorne kompanije i pojedince koji imaju želju da na svom prostoru imaju pčelinjak, Kreativa Unlimited otvoriće i futuristički „Muzej mrtve prirode 2119”sa izloženim eksponatima biljaka koje čovek koristi u ishrani, a koje, bez pčela, u budućnosti nećemo imati na trpezi. Ova postavka predstavlja kreativni odgovor na zagađenje – futurističku projekciju sveta gde je čovek neodgovornim ponašanjem uništio pčele.

Postavka je upotpunjena audio i video sadržajem koji za cilj imaju da podsete čoveka da uništavajući biljne i životinjske vrste, pre svega pčele, uništava sopstveno zdravlje i opstanak.

Futurističku projekciju sveta gde je čovek zagađujući životnu sredinu uništio i pčele, posetioci će moći da vide u narednih nedelju dana u prostorijama agencije Kreativa Unlimited koja se nalazi na splavu kod Ušća.


Foto: Anđela Kovljenić


Često nismo svesni važnosti bića koja nas okružuju i sa nama dele ovu planetu. Sebično smatramo da je Zemlja stvorena samo za nas i da polažemo eksluzivna prava na nju.  Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun prilika je da pogledamo dalje od svog nosa i shvatimo da smo samo mala karika u podugačkom lancu biljnog i životinjskog sveta koji našom krivicom postaje sve kraći. U našoj egoističnoj svakodnevici, da li smo sveni biljnih i životinjskih vrsta koje izumiru?

Kada kažemo pčele, pomislimo na med. Međutim, njihova uloga mnogo je važnija i daleko veća od proizvodnje meda. Od 100 biljaka koje koristimo u ishrani, čak 70 oprašuju pčele. Za svaki treći zalogaj koji čovek svakodnevno unosi u organizam, možemo slobodno reći da su zaslužne pčele. One su ujedno i jedini insekti koji proizvode hranu za čoveka. Takođe, pčele su najbolji indikatori zdrave životne sredine. Okruženje koje nije bezbedno za pčele, nije ni za čoveka.

Često kažemo za nekog da je vredan ili pametan kao pčelica. Zašto dozvoljavamo da nešto vredno i pametno bude ugroženo? Nažalost, u Srbiji svake godine nestane 25 odsto pčelinje populacije, a u nekim veoma razvijenim zemljama sveta do danas je nestalo i do 60 odsto pčela. Prekomerna upotreba insekticida i pesticida, aero-zagađenje, neodgovorno ponašanje čoveka, ali i nedovoljna primena zakona, doveli su do drastičnog pada pčelinjeg fonda, a pojedine vrste pčela širom sveta po prvi put su se našle i na listama ugroženih. Izumiranje pčela direktno ugrožava opstanak planete i čovečanstva.

Neki su, izgleda, postali svesni ovog problema, pa su rešili da glasno progovore i skrenu pažnju na to.

U okviru kampanje, Kreativa Unlimited otvoriće i futuristički „Muzej mrtve prirode 2119”sa izloženim eksponatima biljaka koje čovek koristi u ishrani, a koje, bez pčela, u budućnosti nećemo imati na trpezi. Ova postavka predstavlja kreativni odgovor na zagađenje – futurističku projekciju sveta gde je čovek neodgovornim ponašanjem uništio pčele.

Postavka je upotpunjena audio i video sadržajem koji za cilj imaju da podsete čoveka da uništavajući biljne i životinjske vrste, pre svega pčele, uništava sopstveno zdravlje i opstanak.

Agencija Kreativa Unlimited rešila je da glasno i jasno ukaže na problem i pokrene lanac društvene odgovornosti.

 “Zaposleni u našoj agenciji odlučili su da daju mali doprinos u dugoročnom procesu očuvanja biodiverziteta i pčelinjih zajednica u gradskim sredinama. Zato smo zaposlili specijalni tim za očuvanje čovečanstva koji broji 72.000 – urbanih pčela. Na krovu agencije postavili smo pet košnica, a svi zaposleni, uz pomoć stručnjaka iz BeeConnected tima, brinuće o njima tokom cele godine. Ponosna sam što je Kreativa Unlimited postala prva kompanija u Srbiji koja se priključila globalnom pokretu spasavanja pčela u urbanism sredinama”, kazala je direktorka agencije Kreativa Unlimited Nina Martinović.

 Ona je pozvala sve kompanije i pojedince da se odgovorno ponašaju prema svojoj životnoj sredini i pomognu pčelama da prežive.

“Naravno da nemamo svi uslova da se bavimo urbanim pčelarstvom, ali za sadnju poneke medonosne biljke uvek možemo da nađemo prostor na terasama i u dvorištima. Osim što će nam oplemeniti prostor, pružiće i obrok možda baš nekoj Kreativinoj “urbanoj” pčeli”, zaključila je Martinovićeva.

Sabina Kerić, osnivačica ekološke organizacije Ekonaut ukazuje na to da je prekomerna upotreba pesticida i insekticida u poljoprivredi dovela do paradoksalne situacije – pčele pronalaze zdraviju sredinu u gradovima, nego u ruralnim sredinama.

“Beograd je grad koji se još uvek može pohvaliti bogatim biodiverzitetom i zbog toga je pogodan za bavljenje urbanim pčelarstvom. Zbog toga smo započeli jedinstven „BeeConnected“ projekat iz domena urbane ekologije koji se bavi iznajmljivanjem i održavanjem košnica za društveno odgovorne kompanije, pojedince i druge  koji imaju želju da na svom prostoru imaju pčelinjak i na taj način doprinesu opstanku pčela. Projekat je rezultat zajedničkog rada ekološke organizacije Ekonaut, Nova Iskra dizajn inkubator i coworking zajednice i kompanije “Happy Honey“ koja proizvodi inovativne slatkiše na bazi meda”, kaže Sabina Kerić.

Iako pčele u gradovima nisu izložene pesticidima, jedan od najvećih izazova sa kojima se susreću je nedostatak hrane.

“Zato je važno da Beograd ima što veći broj urbanih bašti sa medonosnim biljkama. Jednu takvu baštu napravili smo u Novoj Iskri, u centru grada. Tu negujemo 60 različitih biljaka koje su medonosne i privlačne za pčele. Od nedavno i agencija Kreativa Unlimited ima svoju mini eko baštu sa medonosnim biljkama koje će svakako biti mesto na koje će pčele iz košnica sa krova ove agencije rado sletati. Svi stanovnici gradova treba da znaju da sadnjom medonosnih biljaka na svojim terasam i u dvorištima, pomažu pčelama da prežive i rade za opstanak čovečanstva”, poručila je Kerić.

autor: Bojana Milovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side