10.04.2019 Beograd

Beloglavi sup Dobrila avionom se vraća iz Turske u Srbiju

Beloglavi sup Dobrila avionom se vraća iz Turske u Srbiju Foto: Pixabay
Zajedničkim nastojanjima državnih i stručnih ustanova i organizacija Srbije i Turske stvoreni su svi preduslovi za siguran povratak jedne jedinke beloglavog supa nazvane Dobrila, koja je iz Srbije odletela u Tursku i nije mogla da se vrati, saopštio je Zavod za zaštitu prirode.

Nakon dugog leta, onemoćaloj i izgladneloj ptici meštani u Turskoj su više puta pokušali da pomognu da samostalno odleti, ali pošto se ona stalno vraćala, privremeno je zbrinuta, i započelo se sa akcijom njenog povratka u zemlju porekla, u matičnu koloniju na Uvcu.

U organizaciju prenosa ptice uključile su se sve relevantne institucije dve države kako bi Dobrila bila transportovana avionom u Beograd, a potom do njene kolonije u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac".

Avio kompanija Turkiš erlajns je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda, tako da se Dobrilin povratak očekuje u petak u kasnim popodnevnim satima.

Po dolasku u Specijalni rezervat "Uvac" ptica će biti smeštena u volijeru kako bi uspešno prošla period adaptacije i ponovnog sticanja navika samostalnog uzimanja hrane.

O Dobrilinom putovanju avionom i povratku u koloniju "Uva" kompanija Turkiš erlajns će snimiti dokumentarni film.

autor: AP izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side