10.09.2017 Beograd

Bakterije stižu i preko poljupca

Bakterije stižu i preko poljupca Foto: prtscr ytb
Više od polovine populacije zaraženo je helikobakterijom, koja je uzročnik čira, gastritisa, i karcinoma želuca.

Ova bakterija nalazi se nasluznici želuca i može da preživi u izrazito kiselom želudačnom sadržaju sa vrlo smanjenom količinom kiseonika. Osim na želudačanoj sluznici, otkrivena je i na sluzniciusne šupljine, uzubnim naslagama, upljuvački, slini, i u stolici.

Način prenošenja infekcije helikobakterijom nije potpuno istražen, ali sva dosadašnja saznanja pokazuju da se infekcija prenosi direktno od zaražene osobe na zdravu osobu, i to na tri načina: oralno-oralnim, gastro-oralnim i fekalno-oralnim putem.

Prema rečima dr Miodraga Slovića, gastroenterologa u Kliničko-bolničkom centru Zemun, usna duplja bi mogla da bude rezervoar, pa je prenos bakterije moguć i putem poljupca!

- Gastro-oralni put prenošenja infekcije moguć je i kod povraćanja inficirane osobe jer je dokazano da povraćeni sadržaj sadrži velike količine bakterija. Feko-oralni put prenošenja infekcije je takođe moguć, ako ne i presudan, s obzirom na to da se ova bakterija može naći i kultivisati iz uzoraka stolice zaraženih osoba.

Nakon inficiranja, helikobakter pilori naseljava sredinu u želudačnoj sluznici i tu opstaje i pored nepovoljnih uslova. Međutim, organizam domaćina ne uspeva da eliminiše ovaj mikroorganizam. Jednom nastala infekcija, ukoliko se ne leči, traje decenijama, verovatno i celog života. Kod većine inficiranih, međutim, ne dolazi do pojave simptoma oboljenja, dok se kod malog broja razvija simptomatski gastritis, peptička ulkusna bolest, karcinom želuca i MALT limfom.

- Da li će se razviti bolest zavisi od više faktora - objašnjava dr Slović. - Sa jedne strane od sposobnosti bakterije, od sojeva i podvrsta bakterija, njihove virulencije i patogenosti, a sa druge strane od faktora sredine (stres, higijenske i dijetetske navike, prekomerna upotreba alkohola, dejstvo toksina neispravnih namirnica), upotrebe antizapaljenskih lekova, zatim, od osobina domaćina (starosna dob, druga stanja i bolesti), odbrambenih snaga organizma, kvaliteta zaštitnih slojeva sluznice želuca.

Zahvaljujući velikoj regeneratornoj sposobnosti,oštećenasluznica želuca se najčešće obnovi u potpunosti. Kada je uticaj štetnih faktora udružen sa helikobakter infekcijom i dejstvo produženo, samoobnavljanje je onemogućeno, pa dolazi do ozbiljnijih promena sluznice i do pojave gastritisa i čira.

- Zašto neki imaju gastritis, drugi čir, a neki nijednu od ovih bolesti, nije razjašnjeno - kaže dr Slović.

Kod oko 20 odsto pacijenata tegobe nestaju nakon izlečene infekcije. Preostali zahtevaju dalju terapiju antisekretornim lekovima ili prokineticima. Ako se čir javi posle nekog vremena, znači da je ponovo došlo do infekcije bakterijom. To se najčešće dešava u prvih godinu dana posle terapije.

- Procenjuje se da oko 10 odsto pacijenata nakon terapije ne bude potpuno izlečeno, i u tom slučaju neophodno je promeniti protokol i uvesti nove medikamente: najmanje jedan antibiotik različit od onih koji su se koristili za lečenje tokom prvog tretmana - objašnjava dr Slović.

 

Lečenje traje četiri nedelje

Doktor Miodrag Slović kaže da je terapija uspešna ukoliko su rezultati na helikobakteriju nakon četiri nedelje posle završetka tretmana - negativni:

- Provera uspešnosti lečenja preporučuje se pregledom stolice na antigen H.pylori ili ureja izdisajni test.
 

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kapi za nos stvaraju zavisnost Kapi za nos stvaraju zavisnost

  Sezona alergija mnoge primorava da koriste kapi za otpušavanje nosa jer antihistaminici ne postižu potpuni efekat terapije.

 • Kada povratak na posao izgleda kao kazna Kada povratak na posao izgleda kao kazna

  Apatija, depresija, razdražljivost i agresija su glavni simptomi "sindroma godišnjeg odmora" koji nastaju kada se sa "pauze" vratimo svakodnevnim obavezama.

 • Jaje jača potenciju Jaje jača potenciju

  Koliko će neko biti dobar ljubavnik umnogome zavisi i od svakodnevnog jelovnika. Stari narodi su za ove svrhe obilato koristili sveže jaje. Kazanova je, tvrde dobro upućeni, neštedimice konzumirao jaja uoči svojih avantura. Zašto baš ovu namirnicu?

 • Grožđe topi kilograme Grožđe topi kilograme

  Zbog toga što sadrži čak 80 odsto vode, grožđe predstavlja savršenu namirnicu koja doprinosi detoksikaciji i ubrzava metabolizam.

 • Ne preterujte sa orašastim plodovima Ne preterujte sa orašastim plodovima

  Bez obzira na skladan odnos omega-3 nezasićenih masnih kiselina, belančevina i vlakana kojima se suzbija apetit i produžava osećaj sitosti, sa konzumiranjem badema, indijskih i brazilskih oraha i pistaća treba biti obazriv.

 • Imuni sistem će u budućnosti sam ubijati ćelije raka Imuni sistem će u budućnosti sam ubijati ćelije raka

  Terapija koja alarmira imuni sistem organizma i šalje mu signal da je potrebno da sam uništi sve ćelije raka u telu, predstavlja novi način za lečenje najtežih bolesti.

 • Promocija albuma Staše Brajovića Promocija albuma Staše Brajovića

  U Beogradu je večeras održana promocija prvog albuma kantautora Staše Brajovića.

 • Priznanje i pohvala ključni za zadovoljstvo na poslu Priznanje i pohvala ključni za zadovoljstvo na poslu

  Priznanje i pohvala ključni su za zadovoljstvo na poslu, a zaposleni koji povremeno dobiju povišicu plate, budu pohvaljeni i imaju mogućnost napredovanja, imaju veće izglede da budu zadovoljni svojim poslom, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

 • Zašto kišemo kad udahnemo biber? Zašto kišemo kad udahnemo biber?

  Sigurno znate zbog čega plačete kada režete luk, no znate li zašto vas biber tera na kihanje?

 • Zašto je Keri odabrala Zverku, a ne Ejdana? Zašto je Keri odabrala Zverku, a ne Ejdana?

  Srce slavne spisateljice Keri Bredšo, protagonistkinje jedne od najpopularnijih ženskih serija svih vremena "Seks i grad",stalno je bilo u rascepu između Zverke i Ejdana. Iako obožavatelji serije i danas raspravljaju o tome da li je izabrala onog pravog, autorka knjige Kendas Bušnel otkriva zašto je smislila takav kraj.

 • Kada ljubav polako nestaje… Četiri alarma koji slute na kraj Kada ljubav polako nestaje… Četiri alarma koji slute na kraj

  Ljubav nam daje krila, elan i sjaj i čini da svet bude lepše mesto, a naša svakodnevnica rasterećena i puna osmeha. Voljena osoba je centar našeg univerzuma, bar u trenucima najveće zaljuubljenosti, i jedna od najtežih stvari jeste suočiti se sa činjenicom da odnos počinje da se menja, a ekstremna povezanost nestaje…

 • Lejdi Gaga odložila evropski deo turneje zbog zdravstvenih problema Lejdi Gaga odložila evropski deo turneje zbog zdravstvenih problema

  Američka pevačica Lejdi Gaga odložila je evropski deo turneje za sledeću godinu zbog zdravstvenih problema, saopštili su danas organizatori.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Vinarija Milovanovic