Autobiografija Teodora Ruzvelta dobila i svoje srpsko izdanje
06.03.2019 Beograd

Autobiografija Teodora Ruzvelta dobila i svoje srpsko izdanje

Autobiografija Teodora Ruzvelta dobila i svoje srpsko izdanje Foto: PrtScn
Podrška koju je Teodor Ruzvelt davao Srbiji i njegova velikodušna donacija, samo su još jedan pokazatelj čvrstih veza koje već 100 godina postoje između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat na promociji knjige "Autobiografija" Teodora Ruzvelta.

Skat je na promociji u knjižari Ivo Andrić govorio o 26. predsedniku SAD od 1901. do 1909, o njegovoj svestranoj ličnosti i razvojnom putu od bolešljivog dečaka, potom kauboja, policajca i karijere političara, koji je kao najmlađi predsednik sa 42 godine ušao u Ovalni kabinet, istakavši da njegovo nasleđe i danas živi.

On je podsetio da je Ruzvelt odigrao presudnu posredničku ulogu u potpisivanju mirovnog sporazuma kojim je okončan Rusko-japanski rat 1905. godine i 1906. dobio Nobelovu nagradu za mir. Ruzvelt je primio nagradu i sav novac, po izbijanju Prvog svetskog rata, predao Srbima za učešće u ratu, naveo je Skat.

Još je 1912. godine u časopisu Autluk magazin pisao u prilog borbi Srbije uz osudu Austro-Ugarske i Turske, uz podršku stvaranju konferederacije balkanskih država, na demokratskim principima, dodao je.

Od milošte nazvan Tedi, Ruzvelt se smatra prvim modernim predsednikom SAD, a njegova "Autobiografija" vrednom hronologijom, uz više od 10 dela koja je za sobom ostavio.

Istoričar Nikola Samardžić ukazao je na ogromnu ulogu američke politike u pobedi Alijanse u Prvom svetskom ratu, dok je politikolog Stefan Surlić predočio današnje pokušaje analitičara da poistovete Ruzvelta i Donalda Trampa, uz ocenu da je to gotovo nemoguće, a da je Ruzvelt sa svojim odlukama, koje su bile istovremeno pionirske i epohalne, nadmašio mnoge američke predsednike

Takođe, naveo je da analitičari predviđaju da će Tramp u situaciji u Venecueli, slediti politiku Ruzvelta, da je Latinska Amerika dvorište SAD i da evrospke zemlje tu nemaju upliv.

Ruzveltova "Autobiografija" prvi put je objavljena na srpskom jeziku na 100 godina od smrti autora, u izdanju Albion Books i World Center.

 

autor: AP izvor: n1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side