10.04.2019 Pariz

Astronomi prikazali prvi put fotografiju crne rupe u svemiru

Astronomi prikazali prvi put fotografiju crne rupe u svemiru Foto: Beta/Xinhua/Jin Liwang
Ekipa naučnika danas je prvi put u istoriji astronomije prikazala pravu fotografiju jedne crne rupe u svemiru.

Fotografija predstavljena tokom šest simultanih konferencija za novinare širom planete, prikazuje svetleći krug sa tamnim diskom u sredini.

Crna rupa je slikana u galaksiji M87, oko 50 milona svetlosnih godina od Zemlje, naveli su naučnici.

"Takvu razdaljinu teško da možemo uopšte da zamislimo", izjavio je francuski naučnik Frederik Gije iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS).

Fotografija je napravljena u okviru međunarodne saradnje naučnika i projekta nazvanog "Event Horizon Telescope" (EHT), koji okuplja desetak radioteleskopa i opservatorija širom planete od Evrope, preko Južnog pola, Čilea i Havaja.

Kombinovanjem tih instrumenata kao da su mali delovi nekog džinovskog ogledala, naučnici su uspeli da naprave neku vrstu virtuelnog teleskopa veličine Zemlje. Naučnici su opisali rad tog teleskopa kao kad bi neko iz Njujorka čitao novine koje se nalaze u Parizu.

Do sada se nije znao tačan izgled crne rupe koja se pominje još u 18. veku. Nijedan teleskop nije nikad uspeo da vidi crnu rupu, a još manje da napravi fotografiju.

Astrofizičar Žan-Pjer Limine izjavio je Frans presu da nije očekivao da će za svog života uopšte videti footrafiju crne rupe.

Crna rupa je nebesko telo koje ima izuzetno veliku masu u veoma maloj zapremini. Kao kad bi Zemlja stala u kockicu za društvene igre. Iz te rupe, zbog izuzetno jake gravitionce sile, ne mogu da izađu ni materija ni svetlost.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side