25.01.2020 Beograd

Astronauti čitaju deci priče iz svemira

Astronauti čitaju deci priče iz svemira Foto: Pixabay
Koje dete ne voli da zaspe dok sluša zanimljivu priču? Slušanje priča pre spavanja ne samo da deci donosi zadovoljstvo, nego im pomaže da razviju pismenost, rečnik i maštu.

Zahvaljujući programu "Vreme za priču iz svemira" (The Story Time from Space), koju je pre nekoliko godina pokrenula neprofitna organizacija "Global Space Education Foundation", deca mogu slušati priče koje čitaju astronauti u Međunarodnoj svemirskog stanici (IŠ), navode američki mediji.

Taj su program osmislili astronaut Bendžamin Alvin Dru i PatriciaTrajb, bivša voditeljka obrazovanja u Svemirskom centru u Hjustonu.

"Vreme za priču iz svemira" jednostavno funkcioniše. Knjige se dostavljaju na IŠ gde su astronauti u raznim misijama. Astronauti se snimaju dok naglas čitaju knjigu, a zatim se video snimak objavljuje na internet stranici projekta i na njihovom "YouTube" kanalu Trajb je došla na ideju da poveže svemir i čitanje nakon što je istraživala pismenost i obrazovne veštine dece u SAD.

Odlučila je da poveže "STEM" i pismenost na deci dostupan način.

"Postoje li bolji uzori koji bi mogli zainteresovati decu za obrazovanje i uključiti ih u čitanje?", rekla je Trajb za Huffington Post.

"Ne samo da deca mogu da slušaju i gledaju knjige, već mogu i da posmatraju život u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

"Odabiru se knjige koje se mogu pročitati za petnaestak minuta i koje uključuju neki koncept povezan sa STEM-om, a najvažnije od svega je da su tačne.

"Ne želimo prenositi nekakve dezinformacije", rekla je Trajb.

autor: AO izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side