Amerikanka osmislila ekološke sahrane - postanite đubrivo i vratite dug planeti
18.02.2020 Beograd

Amerikanka osmislila ekološke sahrane - postanite đubrivo i vratite dug planeti

Amerikanka osmislila ekološke sahrane - postanite đubrivo i vratite dug planeti Foto: Pixabay
Amerikanka Katrina Spejd osmislila je ekološki proces sahranjivanja tako što tela preminulih pretvara u đubrivo koje porodice kasnije mogu da pospu oko biljki i drveća, piše BBC.

Proces se svodi na polaganje tela u zatvorenu kapsulu sa piljevinom, lucernom i slamom. Telo se pritom polako okreće kako bi se mikrobima omogućilo da ga razlože, navodi BBC. Posle 30 dana, ostaci se predaju porodici koja može da ih pospe oko biljki ili drveća.

Spejd tvrdi da prirodna organska razgradnja tela sprečava emitovanje 1,4 tone ugljenika u atmosferu pri procesu kremacije. A, uverena je da postoji slična ušteda u poređenju sa tradicionalnim sahranama kada se u obzir uzmu prevoz pokojnika i proizvodnja kovčega.

"Kada umrem, zar ne bi trebalo da ovoj planeti koja me je štitila i podržavala celog života, vratim ono što je ostalo od mene. To je tako logično, a i lepo", kaže Spejd.

Sahranjivanje ljudi pretvaranjem posmrtnih ostataka u gnojivo trebalo bi da počne od februara naredne godine, u američkoj saveznoj državi Vašington.

autor: AO izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side