Amerikanac u Vrmdži komponovao balkansku rok operu
23.10.2018 Niš

Amerikanac u Vrmdži komponovao balkansku rok operu

Amerikanac u Vrmdži komponovao balkansku rok operu Foto: Beta/Saša Đorđević
Američki kompozitor Pol Šapira koji već deset godina živi u Vrmdži kraj Sokobanje završio je nedavno komponovanje rok opere "Janjičari", koja je posvećena Balkanu u vreme turske okupacije.

 


"Mesto dešavanja opere je na Balkanu u vreme turske okupacije. Posvećena je danku u krvi, kada su Turci uzimali decu iz sela, odvodili ih i pretvarali u janjičare", izjavio je Šapira.

Prema njegovim rečima, "Janjičari" mogu da se čuju putem interneta, ukucavanjem punog naziva opere "Janissaries rock opera".

"Opera je dobila odlične kritike i voleo ih da je publika čuje na koncertima u Srbiji i u nekim drugim mestima na Balkanu. Operu bi izvodili neki sjajni pevači i bila bi to prilika da se i oni predstave publici u Srbiji. Videćemo da li ću uspeti u tome, jer je za tako nešto potrebno dosta para", rekao je Šapira.

Foto: Beta/Saša Đorđević

On je kazao da se prvenstveno bavi komponovanjem muzike za naučno-fantastične filmove, ali da je komponovanje balkanske rok opere bila njegova višegodišnja želja.

Pol Šapira i njegova supruga Maja, koja je IT stručnjak, doselili su se u Vrmdžu pošto su na internetu videli prezentaciju tog sela.

Oni su jedna od 40 porodica koje su kupile kuće i imanja u Vrmdži nakon što su meštani rešili da uzmu "stvar u svoje ruke" i spasu selo od propadanja.

Foto: Beta/Saša Đorđević

Da bi zadržali mlade u selu, ali i privukli druge ljude da se tu dosele, Vrmdžani su obezbedili odličnu internet vezu, krenuli sa promocijom prirodnih lepota i organizovanjem različitih manifestacija poput biciklističkih trka i festivala ekološkog filma.

U selu sada živi oko 600 stanovnika, a među njima je i jedan Amerikanac, jedan Italijan i jedna Švajcarkinja. Stanovnici Vrmdže postali su i Beograđani, Nišlije, Novosađani, Subotičani...

Pol Šapira i njegova supruga, objašnjavaju da je Vrmdža idealno mesto za život, odrastanje njihove dvojice sinova ali i za rad.

Oni su kazali da je predeo predivan, veoma inspirativan, a mesto nije skupo za život kao Beograd ili Njujork odakle su se preselili.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side