Alija Sirotanović - junak rada i lik sa novčanice
13.05.2015 Sarajevo

Alija Sirotanović - junak rada i lik sa novčanice

Alija Sirotanović - junak rada i lik sa novčanice Foto: Wikipedia
Na današnji dan pre dve i po decenije u 76. godini preminuo je jedan od najpoznatijih rudara iz stare Jugoslavije Alija Sirotanović iz Breze u Bosni i Hercegovini - junak socijalističkog rada i svetski rekorder u kopanju uglja, čiji se lik nalazio na novčanici od deset dinara.

Sirotanović je, naime, 24. jula 1949. za osam sati rada iskopao 152 tone uglja, odnosno 253 kolica i tako srušio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stahanova za 50 tona.

Njegov poduhvat je uneo potpuno novi način rada u tadašnje rudnike i zasnivao se na takmičarskom elanu koji se prenosio na sve zaposlene, što je rezultiralo rastom godišnje proizvodnje u tom periodu.

Anegdota kaže da je jedino što je Alija tražio od Josipa Broza Tita bila veća lopata, koji je i napravljena specijalno za njega i nazvana "sirotanovićka", podseća sarajevski "Dnevni avaz" i dodaje da je nakon toga postao "živa legenda", a njegov lik se našao i na novčanici od deset dinara.

Sirotanović je odlikovan i Ordenom junaka socijalističkog rada, dobio je nagradu AVNOJ-a i bezbroj drugih priznanja i odlikovanja, a jedna mala ulica na periferiji Breze nosi njegovo ime, dok u krugu rudnika stoji njegova bista.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.05.2015, 19:37h Zilijen

    Tesko da je kopao 1849. kako ste napisali...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side